Mijn visie


De bril waarmee ik als coach/ therapeut naar mensen, ziekte en gezondheid kijk. 

mens, ziekte en gezondheid

De mens is 1 geheel. Binnen dat geheel kun je delen of lagen onderscheiden: het lichaam (fysieke laag), het denken (mentale laag), de gevoelens en emoties (emotionele laag) en de (religieuze) overtuigingen (spirituele laag). Die lagen zijn met elkaar verbonden. Zie ze maar als verschillende verschijningsvormen van dezelfde persoon. Deze manier om naar mensen te kijken noem je holistisch.

Ziekte is niet alleen iets fysieks. Het is de fysieke uitdrukking van iets dat ook op de mentale, emotionele of spirituele laag aanwezig is. Dat zijn bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, trauma‚Äôs of weggestopte emoties. Op die manier is je ziekte dus ook een symptoom, een uitdrukking van iets onderliggends. 

Ziekte is dus een uitnodiging om naar de andere lagen af te dalen en te helen wat daar gewond en ongezond is. We denken vaak dat ziekte, pijn of beperking ons in de weg zit om een gezond, gelukkig en betekenisvol te kunnen leven. Het tegendeel is waar: het is juist een manier om je bij stukken te brengen die dat leven in overvloed in de weg zitten. 

Ik zie ziekte, pijn en beperking dus als de lelijke en pijnlijke verpakking van een prachtig cadeau. Als je je blind blijft staren op de verpakking is de ziekte niet meer dan een beperking.  Als je het gaat uitpakken door het aan te kijken en aan te gaan komt het cadeau te voorschijn: de heling.