1 op 1 begeleiding

De boodschap van je ziekte ontdekken

Kort en krachtig. Zo kun je mijn 1 op 1 begeleiding in het ontdekken van de boodschap van je ziekte het best omschrijven. Het gaat erom dat je zelf verder kunt, met je lichaam en je ziekte als gids. 

workshop 28 september 

Systemisch werken
met Diabetes

Kom via werken met opstellingen in aanraking met de diepere lagen onder je diabetes. Met welke loyaliteiten en patronen is je diabetes verbonden? Wat is het verhaal dat verteld wil worden? 

Jouw vraag

Jouw vraag of behoefte is het uitgangspunt voor mijn 1 op 1 begeleiding en bepaalt waar we ons op richten. De meeste mensen die op zoek zijn naar de spirituele betekenis of boodschap van hun ziekte komen bij mij met 1 van deze 2 vragen:

 1. "Ik ervaar op dit moment specifieke lichamelijke klachten. Deze zijn nieuw, of ik heb er meer last van dan hiervoor. De reguliere geneeskunde vind geen fysieke aanleiding . Of kan het niet genezen, en zegt: leer ermee leven.  Ik geloof dat er ook een niet-fysiek aspect aan mijn ziekte zit. Wil je mij helpen ontdekken wat de boodschap van mijn ziekte is?"
 2. "Ik heb een chronische ziekte, of langdurige fysieke klachten. Ik kan ermee leven, maar ik geloof dat het me ook iets wil vertellen. Misschien dat ik er daardoor minder last van krijg. Maar ik denk dat het me vooral kan helpen 'in het leven': worden wie ik ben, mijn persoonlijke ontwikkeling, mijn zielsmissie leven, etc. Wil je me helpen ontdekken wat de boodschap van mijn ziekte is?" 

Doel van mijn 1 op 1 begeleiding is dat jij, zo snel als kan en zo diepgaand als nodig, antwoord krijgt op die vraag. 

Mijn aanpak:
in 3 sessies tot de kern

Ik hou van kort en krachtig. Met krachtig bedoel ik: diepgaand, met veel impact. Werken met je ziekte leent zich daar heel erg goed voor. Want de boodschap is in je lichaam aanwezig. En je lichaam spreekt, via je ziekte en klachten. Het gaat erom naar die boodschap van je lichaam te ontdekken. Heb je deze eenmaal gehoord dan wordt het aan handleiding of 'thermometer' die je de juiste signalen geeft en je de boodschap weer laat horen.  

Met de meeste cliënten start ik met 3 sessies. Daarin zetten we 3 stappen. 

 1. Ontdekken
  De eerste stap is het ontdekken van de boodschap. Waar vraagt je lichaam aandacht voor? Wat wil er ontdekt worden? Met welke patronen en thema's hangt je ziekte samen?
 2. De oorsprong
  De tweede stap is de stap de diepte in. Wat is de oorsprong van het thema of patroon, en daarmee van je ziekte? Welke innerlijke wonden zijn er te helen, welke delen mag je weer in eigendom nemen? Je gaat die oorsprong ontdekken en zo veel als nu mogelijk helen.
 3. Toepassen
  Als je weet waar je ziekte je op wil wijzen en wat de oorsprong is, hoe pas je dat dan toe? Daarbij gaat het om 2 richtingen: het dagelijks leven en de diepte. De vraag waarmee je binnenkwam is daarin heel bepalend.
  Je ontdekt hoe je je ziekte en de inzichten als handleiding in je dagelijks leven kunt gebruiken. Wat wel doen, wat juist niet? Dat is meer dan 'luisteren naar je lichaam', want je klachten bevatten hele specifieke en persoonlijke aanwijzingen.
  We kijken ook naar de diepte: hoe ga je verder met de diepere lagen die je hebt ontdekt? Wat heb je daarin in nodig en wat is daarin een goede plek? Soms is dat een vervolg bij mij, maar heel vaak ook niet. Dan is iets anders beter, bijvoorbeeld een haptonoom, yoga, een ademcoach, een regressietherapeut, et cetera.


Psychosomatisch werken

Ziektes en fysieke klachten zijn niet alleen iets van je lichaam. Het is onnatuurlijke ‘gedrag’ van je lichaam, dat verbonden is met iets ongezonds of onnatuurlijks op andere stukken van wie jij bent: je denken, je voelen, je relaties, je spiritualiteit. Denk aan beperkende overtuigingen, negatieve gedachten of weggestopte emoties. Door vanuit psychosomatiek naar je ziekte en de symptomen te kijken neem je een binnendoorweg om deze ongezonde en onnatuurlijke stukken te ontdekken. En daarmee de mogelijkheid om ze te helen en te groeien. 

Je ziekte is dus het puntje van de ijsberg. En het probleem van de ijsberg nooit het puntje, maar wat eronder zit. Het zijn de dingen onder de waterspiegel, dus op die andere lagen, die de echte blokkade zijn voor het ervaren van geluk, persoonlijke groei en gezondheid.

De psychosomatische manier van kijken is minder ongewoon weg dan je misschien bewust bent. Denk maar eens aan alle spreekwoorden die gaan over lichaamsdelen: knikkende knieen, een brok in je keel, het hart op de tong hebben, van je hart geen moordkuil maken, etc. Dit laat zien dat we ons er ergens heel goed van bewust zijn dat een lichaamsdeel of een lichamelijke reactie iets uitdrukt, iets laat zien. 

Inzicht in het thema of het patroon van je ziekte of klacht is mooi, maar dat geeft nog geen verandering. De stap die je ook wil zetten is: hoe vertaal ik dit nu in ander gedrag? Dat gaat meestal niet zonder diepgaande processen en heling, anders had je het al wel gedaan. Je ziekte kan hierbij ook je gids zijn: dat wat je niet meer kunt of mag, wijst je vaak direct op wat goed voor je is of waar je behoefte aan hebt. 

Je kunt psychosomatisch kijken naar ziekte vergelijken met het openen van een deur. De deur naar een verhaal dat zich graag wil vertellen. Het is namelijk een deel van jou. Dat verhaal komt meestal geleidelijk, in verschillende stappen. Maar als je de deur eenmaal geopend hebt zal het verhaal zich als vanzelf aan je laten zien. 

Het bewustzijn dat je daarmee ontwikkeld geeft je de mogelijkheid andere keuzes te maken en weer aan het roer van je leven te staan. Je slaat de weg in naar een leven met meer geluk, groei en gezondheid. En je komt in een andere, liefdevollere relatie met je ziekte, je klachten en je lichaam.


Wat anderen zeggen over
werken met mij

Het doet me denken aan heel vroeger op zwemles. Ik moest het diepe in springen zat vast via een hengel met het verschil dat de potige juf de hengel vast hield. Ik durfde niet en dan trok ze me erin. Vreselijk. 

Én jij doet precies het tegenovergestelde  jij begeleidt me om, ook  zoiets als het diepe  in te springen. Met zachte woorden, vriendelijk, met liefde voor mezelf om het op eigen liefde te doen.

Corry

Afgelopen zondag was een intense dag die mij diep raakte; dank je wel voor dit mooie initiatief. Heel graag blijf ik aangesloten!

deelnemer Reizen met je Ziekte

Ik ontdekte dat mijn duizeligheid te maken had met een basaal gevoel van onveiligheid, waardoor mijn hoofd mijn veilige plek werd. Hierin heb ik dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan

Micha  healing retreat

Een dag workshop met gelijkgestemden waarin veel Bewustzijn wordt gecreëerd over hoe je jouw ziekte ervaart met alles wat erbij hoort.

Dit wordt verkregen door de verschillende werkvormen en het delen van onze ervaringen, dit alles onder de bezielende leiding van Arnoud.

deelnemer Reizen met je Ziekte

Ik kan nu anders kijken en mijzelf de vraag stellen, wat brengt mijn ziekte mij? Daarnaast voel ik dat het thema geven/ontvangen raakt. Echt ontvangen, doe ik dat wel? Het lijkt niet zo te zijn. Ik ben vooral hard aan het werk.

deelnemer Reizen met je Ziekte

boek je gratis kennismakingssessie