zaterdag 7 mei 2022

Workshop Leven met je Lijf

Een heerlijke, actieve 1-daagse workshop in de natuur, waarin je kennismaakt met holistische kijk op chronische ziekte en ervaart wat dat voor je geestelijke en lichamelijke welzijn doet.

holistisch

Reguliere geneeskunde gaat over je ziekte, holistisch kijken gaat over jou leven en wie jij bent

O-H-O

Ontdekken wat je ziekte je wil vertellen,  Helen van blokkades en
Ontwikkelen van jezelf en je leven.

elk nadeel ...

Je ziekte is een groot nadeel, in allerlei opzichten. Voor hetzelfde geld maak jij er ook een voordeel van.

Is dit alles wat er is?

Je hebt een chronische ziekte. Je weet wat er met je aan de hand is en hoe je er volgens de reguliere geneeskunde mee om moet gaan. Dat doe je, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Je wilt niet dat je ziekte je leven bepaalt. 'Ik heb de ziekte, maar de ziekte heeft mij niet.' Met die mindset probeer je zo gelukkig en gezond mogelijk te zijn, en te blijven. Te leven alsof je geen ziekte hebt.

Maar je herkent dit ook:
 • Ondanks dat je je ziekte niet je leven wilt laten bepalen ben je er, bewust of onbewust, toch wel de hele dag mee bezig. Het is er 24 uur per dag 7 dagen per week, of je dat nu wilt of niet. En ondanks al je goede gedrag doet je lichaam toch niet altijd wat jij wilt. 
 • Het is frustrerend dat je, ondanks je goede gedrag, toch ziek blijft. Je weet ook dat dat zo is, en toch baal je er regelmatig flink van. Je houden aan de voorschriften van je arts lijkt soms zo weinig zin te hebben. Het wordt niet meer zoals het was toen je nog niet ziek was. 
 • Je bent blij met de zorg en ondersteuning vanuit het ziekenhuis, maar je loopt ook tegen de beperkingen aan. Een ander dieet, andere medicijnen: het heeft maar een beperkt effect. Het helpt misschien bij je ziekte, maar niet om het leven te leven dat je graag wilt.
 • Ergens heb je het gevoel dat 'ik ben ziek, dus ik moet mijn lot maar dragen en gewoon mijn medicijnen nemen', niet het enige kan zijn. Er is hier toch wel meer over te zeggen?
 • Je ervaart dat je ziekte niet alleen over je lichaam gaat, maar ook samenhangt met je gedachten, je emoties en je overtuigingen. Hoe je je voelt heeft bijvoorbeeld invloed op hoeveel last je van je ziekte hebt, en andersom.
 • Wat je tot nu toe hebt gehoord of gelezen van de holistische benadering van ziekte en gezondheid resoneerde bij je. Ook al is het nieuw en roept het vragen bij je op, het sluit ergens ook bij je aan. En dat maakt je nieuwsgierig: wat zou dat me kunnen brengen?

Leven alsof je geen ziekte hebt

Je wilt graag een leven leven zoals iedereen dat doet. Gelukkig zijn en gezond blijven. Genieten van de mensen die je lief zijn: je partner, je kinderen, je vrienden en familie. Werk doen dat je leuk vindt, waar je je ei in kwijt kunt en waar je iets bijdraagt. Je wilt doen waar jij plezier in hebt: reizen, sporten, muziek maken, tuinieren, musea bezoeken, oppassen op je kleinkinderen, etc. Je laat niet laten tegenhouden door je ziekte.

Je wilt graag zo gezond mogelijk zijn, en blijven. Daarom neem je je medicijnen, hoe je je aan een dieet, beweeg je, eet je gezond, etc. En daar wil je (stiekem) ook graag voor beloond worden. Het liefst met het leven dat je had als je niet ziek zou zijn.   


Lieve man, lieve vrouw, ik voel dit met je mee. Ik ken deze gevoelens en gedachten over het leven je ziekte. 

Gelukkig zijn en gezond blijven is een heel natuurlijk en menselijk verlangen. Jouw ziekte lijkt dat voor jou te blokkeren. Gewoon meedoen en de schade beperken lijkt het maximaal haalbare. Maar stel nou dat dat niet zo is? Dat je ziekte je juist kan helpen om een gelukkig en gezond leven te leven? 

Waarschijnlijk gaat dit lijnrecht tegen je overtuigingen in en klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar het kan. Ik ervaar dit zelf iedere dag. En ik kan jou helpen dit ook te ontdekken.

Dat begint door op een andere manier naar jezelf en je ziekte te gaan kijken. Door je ziekte niet alleen als iets fysieks te benaderen, maar ook oog te hebben voor je gedachten, emoties en gevoelens en je overtuigingen. Dit is de holistische manier van kijken naar chronische ziekte. En ik kan je uit ervaring, van mezelf en van anderen, beloven dat deze manier van kijken een wereld van verschil maakt.

Op zaterdag 7 mei geef ik een workshop Leven met je Lijf. Dit is een heerlijke en laagdrempelige manier om kennis te maken met de holistische benadering van ziekte en gezondheid. De dag is  een cadeautje aan jezelf, en misschien wel het begin van een hele serie cadeaus. 

Een chronische ziekte is een mooi cadeau in een lelijke en vervelende verpakking. 

De meeste mensen blijven zich blindstaren op de verpakking, en pakken het cadeau nooit uit.

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie.

Hoe ik ziekte zie.

De mens is 1 geheel. Binnen dat geheel kun je delen of lagen onderscheiden: het lichaam (fysieke laag), het denken (mentale laag), de gevoelens en emoties (emotionele laag) en de (religieuze) overtuigingen (spirituele laag). Die lagen zijn met elkaar verbonden. Zie ze maar als verschillende verschijningsvormen van dezelfde persoon. Deze manier om naar mensen te kijken noem je holistisch.

Ziekte is niet alleen iets fysieks. Het is de fysieke uitdrukking van iets dat ook op de mentale, emotionele of spirituele laag aanwezig is. Dat zijn bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, trauma‚Äôs of weggestopte emoties. Op die manier is je ziekte dus ook een symptoom, een uitdrukking van iets onderliggends. 

Ziekte is dus een uitnodiging om naar de andere lagen af te dalen en te helen wat daar gewond en ongezond is. We denken vaak dat ziekte, pijn of beperking ons in de weg zit om een gezond, gelukkig en betekenisvol te kunnen leven. Het tegendeel is waar: het is juist een manier om je bij stukken te brengen die dat leven in overvloed in de weg zitten. 

Ik zie ziekte, pijn en beperking dus als de lelijke en pijnlijke verpakking van een prachtig cadeau. Als je je blind blijft staren op de verpakking is de ziekte niet meer dan een beperking.  Als je het gaat uitpakken door het aan te kijken en aan te gaan komt het cadeau te voorschijn: de heling. 

Je ziekte als puntje van de ijsberg

Wij zien een chronische ziekte vaak als blokkade voor het leven dat we echt willen leven. Als de ijsberg tussen ons en onze dromen.

Maar je ziekte is niet de ijsberg, alleen het puntje ervan.

Het wijst je op de echte blokkades voor het leven dat we graag willen leven, en die zitten onder de waterspiegel. Dat zijn de  onnatuurlijk/ ongezonde stukken die vaak dieper in onszelf weggestopt zitten: 

 • beperkende overtuigingen: ik kan niet, ik ben het niet waard, ik mag niet, het leven is zus of zo, etc.
 • onderdrukte emoties: verdriet, boosheid of angst die je hebt ingeslikt in plaats van geuit en die er nog steeds zit. 
 • innerlijke wonden als gevolg van (traumatische) gebeurtenissen: afwijzing, verlating, onveiligheid, overweldiging door emoties van anderen, etc.  

Het ontdekken van de ongezonde patronen die met je ziekte te maken hebben is enorm behulpzaam. Je kunt dit gebruiken als een handleiding voor jezelf. Als je je bewust bent dat bijvoorbeeld grenzen of zelfsabotage, kun je andere keuzes gaan maken. 

Bovendien kun je dan ontdekken waar die blokkades en ongezonde patronen vandaan komen, en deze oorsprong helen. Door beperkende overtuigingen af te leggen, innerlijke wonden te helen en onderdrukte emotie te uiten. 

Doordat je de blokkades en ongezonde patronen hebt ontdekt en geheeld, herstel je gezondheid in je systeem, de natuurlijke gang. En kan het leven weer gaan stromen en kun jij de stroom van het leven weer ontvangen. Dat brengt je geluk, groei en gezondheid.   

In de workshop Leven met je Lijf werken we een hele dag vanuit deze benadering met gezondheid en ziekte, en de thema's die daar voor jou mee verbonden zijn. Een ideale manier om hier kennis mee te maken. 

Geluk

Je verlangt naar geluk. En je weet ook dat dat iets anders is dan veel geld of beroemdheid. Het zit in genieten, ervaren dat je op je plek bent, van betekenis zijn, leren van het leven. Door het ongeluk van je ziekte te omarmen en te integreren zul je op alle terreinen van je leven meer geluk gaan ervaren. 

groei

Zoals alles in de natuur zit er ook in jouw een diepe drang om 'eruit te laten komen wat erin zit'. Om steeds meer jezelf te worden, en vanuit wie jij bent van betekenis te zijn voor de mensen om je heen, en voor de wereld. Het laten groeien van wie jij bent en hoe je dat vormgeeft in het dagelijks leven. 

gezondheid

Je fysieke gezondheid is de uitkomst van gezondheid in je hele systeem. Doordat je blokkades oplost ontwikkelen zich gezonde(re) gevoelens, gedachten en overtuigingen. Dat is al een grote winst, die merkbaar is in meer geluk en groei. En zich ook fysiek kan uitdrukken.  

Hoe ziet de workshop eruit?

in de natuur, binnen en buiten

De workshop is op een prachtige plek in de natuur, waar we binnen en buiten kunnen werken. Het werken in de natuur plek helpt je om in verbinding te komen met je eigen natuur. En het geeft ontzettend veel energie om in de natuur te zijn.
We werken letterlijk en figuurlijk binnen en buiten: met onze buitenwereld (het lichaam, onze relaties) en ons binnenwereld: gedachten, gevoelens en overtuigingen. 

uitleg, ervaring en reflectie

In de workshop ga je ervaringsgericht kennismaken met de holistische kijk op chronische ziekte. Je krijgt uitleg over wat deze manier van kijken en ook over de toepassing op jouw ziekte. Via oefeningen, individueel en samen, ga je dit vervolgens toepassen en ervaren. Door hierop te reflecteren kom je tot inzicht en kun je bewust andere keuzes gaan maken en er zo voor zorgen dat het ook echt impact heeft op je leven. 

Natuurlijk houden we rekening met fysieke (on)mogelijkheden, dieten en dergelijke. 

Dit levert Leven met je Lijf je op

 • je voelt je levendig, energiek en gezond door een hele dag in de natuur te zijn en aandacht aan jezelf te geven
 • je hebt meer contact en verbinding met je lichaam, en met de lichaamsdelen die ene rol spelen bij je ziekte
 • je hebt een breder en dieper zicht op je ziekte, en op de thema's en overtuigingen die hiermee te maken hebben
 • je hebt aanknopingspunten om je leven op een krachtige manier positief te veranderen, zowel voor de diepere lagen in jezelf als voor de praktijk van iedere dag.

Je moet dit gaan doen als

 • het je aanspreekt om beter te worden van je ziekte, in plaats van de schade en impact te beperken door het zoveel mogelijk naar de rand van je leven te duwen. 
 • de holistische benadering van gezondheid en ziekte bij je resoneert en je daar graag meer van wilt ervaren
 • als je jezelf een heerlijke, actieve dag in de natuur gunt die je een hoop zelfkennis en geestelijk en lichamelijk welzijn oplevert.
 • je al veel hebt gedaan vanuit de reguliere geneeskunde om de impact van je ziekte zo klein mogelijk te maken, maar dat steeds niet (blijvend) lukt.  
 • je open staat om te ontdekken op welke ongezonde patronen je ziekte je wil wijzen zodat je deze patronen kunt verbreken. 

Wat anderen zeggen over werken met mij.

profile-pic

waar komt mijn duizeligheid vandaan en hoe ga ik verder?

Ik had al langere tijd last van duizelingen en oorsuizen, vooral als ik in aanwezigheid van anderen was of voor mijn werk moest presteren. Door de healing retreat heb ik ontdekt dat ik zo enorm veel focus heb op mijn denken dat mijn hoofd er letterlijk van begint te draaien. Dat had voor mij te maken met een basaal gevoel van onveiligheid en twijfel aan 'mag ik hier gewoon wel zijn', waardoor mijn hoofd mijn veilige plek was. Hierin heb ik met hulp van Arnoud dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. In de nabespreking van de dag heb ik nog een waslijst aan praktische tips gekregen om wat ik die dag heb ontdekt te integreren in mijn dagelijks leven. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan.

Micha
profile-pic

De weg van mijn rug: verdriet loslaten, ruimte maken en vleugels uitslaan

De pijn in mijn onderrug en tussen mijn schouderbladen hebben we onderzocht tijdens het healing retreat. Op een prachtige plek, omringt met natuur heb ik weer mogen voelen wat er in mijn lichaam gebeurd, wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Ik heb contact gemaakt met mijn chakrapunten en we hebben een grondingsoefening met regressiesessie gedaan in de fijne yurt. Tijdens deze dag voelde ik mij veilig, gezien en gehoord door Arnoud. Ik heb daardoor mijn kwetsbaarheid durven tonen, oud verdriet is los gekomen en een trauma in de vrouwenlijn is geheeld. Een extra cadeau: een natuurplons, waardoor veel energie en vreugde vrij is gekomen. De dagen daarna heb ik nog meer los mogen laten waardoor er nog meer ruimte en lichtheid in mij is ontstaan. Ik ben mijn pad aan het vrij maken om mijzelf nog meer te belichamen en in mijn kracht te komen en mijn vleugels uit te slaan. Dank je wel.

Maryam
profile-pic

Klaar voor het tweede deel van mijn leven

In een healing retreat bij Arnoud heb ik mijn klachten rondom prostaat en bekkenbodem onderzocht. We hebben gekeken wat mijn lichaam mij hiermee te zeggen heeft, wat is de boodschap die mijn lichaam mij wil geven. Het was een dag met diepgang, humor en veel inzichten. En met een onverwacht resultaat: niet zozeer een oplossing voor de lichamelijke klacht, maar een heldere kijk op hoe ik de tweede fase van mijn leven wil vormgeven. En een aantal praktische handvatten om dat te realiseren. Want daar dit orgaan symbool voor te staan: het is de poortwachter naar de tweede helft van het leven. Mildheid en een balans in vrouwelijke en mannelijke energie blijken voor mij belangrijk aspecten te zijn bij het vormgeven van de tweede fase van mijn leven. Ik ben heel blij met deze inzichten, met de stukken die ik heb mogen loslaten en helen en de integratie in mijn leven. Ik merk dat het me rust geeft en mijn manier van kijken en kiezen heeft veranderd.

Dennis

Ja, ik wil Leven met mijn Lijf! 
(inclusief chronische ziekte)