webinar 12 oktober 2022

Psychosomatisch kijken 
naar 
chronische ziekten

Ontdek in dit webinar wat het perspectief van de psychosomatiek  op ziekte en gezondheid is, wat dat toevoegt en hoe jouw chronische ziekte daardoor een positievere plek in je leven kan krijgen. 

De aanvulling

In dit webinar leer je de psychosomatische kijk op ziekte en gezondheid kennen. Je ontdekt de aanvulling hiervan op hoe je nu met je ziekte omgaat. Dat kan de impact van je ziekte drastisch veranderen. 

Psychosomatiek

In de psychosomatiek gaat het over hoe je geest (psyche) zich uitdrukt in je lichaam (soma). Je ziekte drukt iets ongezonds, onnatuurlijk uit. En wil je graag vertellen wat dat is, zodat jij er iets aan kunt doen. 

gratis en genoeg

Het webinar is gratis en vrijblijvend. Het enige dat je hoeft te geven is een uurtje van je tijd. En na het webinar weet je genoeg om te bepalen of het iets voor je is en of je er meer mee zou willen.

Je hebt een chronische ziekte. Je weet wat er met je aan de hand is en hoe je er volgens de reguliere geneeskunde mee om moet gaan. Dat doe je, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Je wilt niet dat je ziekte je leven bepaalt. 'Ik heb de ziekte, maar de ziekte heeft mij niet.' Met die mindset probeer je zo gelukkig en gezond mogelijk te zijn, en te blijven. Te leven alsof je geen ziekte hebt.

Maar je herkent dit ook:

  • Ondanks dat je je ziekte niet je leven wilt laten bepalen ben je er, bewust of onbewust, toch wel de hele dag mee bezig. Zorgen dat je chronische ziekte je niet in de weg zit vraagt veel aandacht en energie. Het is er 24 uur per dag 7 dagen per week, of je dat nu wilt of niet. En ondanks al je goede gedrag doet je lichaam toch niet altijd wat jij wilt. 
  • Het is frustrerend dat je, ondanks je goede gedrag, toch ziek blijft. Je weet ook dat dat zo is, en toch baal je er regelmatig flink van. Je houden aan de voorschriften van je arts lijkt soms zo weinig zin te hebben. Je ziekte blijft toch opspelen, je hebt toch minder energie. Het wordt niet meer zoals het was toen je nog niet ziek was. 
  • Je bent blij met de zorg en ondersteuning vanuit het ziekenhuis, maar je loopt ook tegen de beperkingen aan. Een ander dieet, andere medicijnen: het heeft maar een beperkt effect. Het helpt misschien bij je ziekte, maar niet om het leven te leven dat je graag wilt. 
  • Ergens heb je het gevoel dat 'ik ben ziek, dus ik moet mijn lot maar dragen en gewoon mijn medicijnen nemen', niet het enige kan zijn. Er is hier toch wel meer over te zeggen? 
  • Je ervaart dat je ziekte niet alleen over je lichaam gaat, maar ook samenhangt met je gedachten, je emoties en je overtuigingen. Hoe je je voelt heeft bijvoorbeeld invloed op hoeveel last je van je ziekte hebt, en andersom. 

Leven alsof je geen ziekte hebt.

Dat is wat je wilt. En in zekere zin ook doet.

Je wilt graag een leven leven zoals iedereen dat doet. Gelukkig zijn en gezond blijven. Genieten van de mensen die je lief zijn: je partner, je kinderen, je vrienden en familie. Werk doen dat je leuk vindt, waar je je ei in kwijt kunt en waar je iets bijdraagt. Je wilt doen waar jij plezier in hebt: reizen, sporten, muziek maken, tuinieren, musea bezoeken, oppassen op je kleinkinderen, etc. Je laat niet laten tegenhouden door je ziekte.

Je wilt graag zo gezond mogelijk zijn, en blijven. Daarom neem je je medicijnen, hoe je je aan een dieet, beweeg je, eet je gezond, etc. En daar wil je (stiekem) ook graag voor beloond worden. Het liefst met het leven dat je had als je niet ziek zou zijn.   

Gelukkig zijn en gezond blijven is een heel natuurlijk en menselijk verlangen. Jouw ziekte lijkt dat voor jou te blokkeren. Gewoon meedoen en de schade beperken lijkt het maximaal haalbare. Maar stel nou dat dat niet zo is? Dat je ziekte je juist kan helpen om een gelukkig en gezond leven te leven? 

Waarschijnlijk gaat dit lijnrecht tegen je overtuigingen in en klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar het kan. Ik ervaar dit zelf iedere dag. En ik kan jou helpen dit ook te ontdekken. Het webinar op 12 oktober is  een mooie manier om kennis te maken met deze manier van kijken. 

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

De mens is 1 geheel. Binnen dat geheel kun je delen of lagen onderscheiden: het lichaam (fysieke laag), het denken (mentale laag), de gevoelens en emoties (emotionele laag) en de (religieuze) overtuigingen (spirituele laag). Die lagen zijn met elkaar verbonden. Zie ze maar als verschillende verschijningsvormen van dezelfde persoon. Deze manier om naar mensen te kijken noem je holistisch.

Ziekte is niet alleen iets fysieks. Het is iets ongezonds of onnatuurlijks van je lichaam, dat samenhangt met iets ongezonds of onnatuurlijks op de mentale, emotionele of spirituele laag. Dat zijn bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, negatieve gedachten of weggestopte emoties. 

Ziekte is dus het puntje van de ijsberg. En het probleem van de ijsberg nooit het puntje, maar wat eronder zit. Het zijn de dingen onder de waterspiegel, dus op die andere lagen, die de echte  blokkade zijn voor het ervaren van geluk, persoonlijke groei en gezondheid. 

Ik zie ziekte, pijn en beperking als de lelijke en pijnlijke verpakking van een prachtig cadeau. Als je je blind blijft staren op de verpakking is de ziekte niet meer dan een beperking.  Als je het gaat uitpakken door het aan te kijken en aan te gaan komt het cadeau te voorschijn: de heling, en daarmee het ervaren van geluk, groei en gezondheid.

In de masterclass ga ik in op:

De masterclass op 14 september is een kennismaking met psychosomatische kijk op ziekte en gezondheid. In de Masterclass komt aan bod:
  • Wat de psychosomatische kijk op naar ziekte en gezondheid is en hoe zich dat verhoudt tot de reguliere geneeskunde.
  • Wat je meer gaat zien als je op een holistische manier naar je ziekte kijkt  en wat je dat oplevert.
  • Hoe ik zelf beter ben geworden van mijn eigen chronische ziekte. Ik deel de reis ik die in de afgelopen 2 jaar heb afgelegd en wat me dat heeft opgeleverd: een gelukkiger leven, inzicht in mezelf en meer vertrouwen in mijn lichaam, om maar een paar dingen te noemen. 
  • De symbolische betekenis van je chronische ziekte: met welke thematiek is het verbonden?  
  • Het ijsbergmodel om via ziekte en lichamelijke klachten jouw ongezonde en onnatuurlijke patronen te ontdekken
  • hoe je ziekte kunt gebruiken als sleutel voor meer geluk, persoonlijke groei en gezondheid 
     
              

webinar

Psychosomatisch kijken naar je chronische ziekte

 woensdag 12 oktober 2022

van 20.00 uur tot ± 21.30 uur.

Mijn verhaal
Ik ben Arnoud, getrouwd met Annemarie, vader van 2 dochters (13 en 10). Ik werk als holistisch coach/ therapeut, en help je je chronische ziekte te gebruiken voor zelfbewustzijn, heling en persoonlijke groei. Zo kun jij beter worden van je ziekte. En dat ken ik ook uit eigen ervaring. 

Ik heb Diabetes type 1 sinds mijn derde. En ik heb dat nooit als een probleem ervaren. Dat komt ook door hoe mijn ouders me hiermee hebben leren omgaan: je hoeft niet je diabetes je leven te laten bepalen, jouw leven bepaalt je diabetes. Niet denken in ‘dit kan ik niet of mag ik niet’, maar een zo gewoon mogelijk leven leiden. Gewoon mee-eten met wat iedereen at,  wel naar kinderfeestjes en met vriendjes mee naar huis. Prikken en spuiten in de klas, omdat ik geen zin had daarvoor altijd als een zielig patiëntje naar de wc te gaan. Volop meedoen in het studentenleven en 4 maanden stage lopen een klein dorpje in Tanzania alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Natuurlijk was er ook een andere kant. Bloedsuikers waren vaak van slag na  het voetballen omdat ik geen zin had om om steeds te prikken. Mijn energie lekte weg door wisselende bloedsuikers. Soms moest ik toch een extra rondje hardlopen vanwege een hoge bloedsuiker. En ik had altijd het gevoel toch anders te zijn dan anderen. 
 
Zo’n 35 jaar ben ik met mijn diabetes omgegaan volgens het model van de reguliere geneeskunde: onder controle houden, managen, symptoombestrijding. En dat ging best goed. Mijn HbA1c was over het algemeen prima en ik heb tot op heden geen complicaties.
 
Een paar jaar geleden ben op reis gegaan, met de vraag: wat wil deze ziekte mij vertellen? Ik was benieuwd en op zoek naar meer. Die reis  heeft mijn leven veranderd, en doet dat nog. Om alvast vooruit te lopen: ik ben nu dankbaar dat ik diabetes heb. Omdat het me dingen heeft geleerd en heeft gegeven die groter zijn dan wat de ziekte me kost. Wees gerust: dat is echt niet iedere dag zo, en het komt me soms nog steeds mijn neus uit. Maar het is alsof ik het leven opnieuw ben gaan ontdekken, en het is er veel leuker en rijker door geworden. 

Mijn verhaal 

Ik noem een paar dingen die het me heeft opgeleverd. 

Ik ben gelukkiger geworden en geniet meer van het leven. De reis heeft mij allerlei handvatten gegeven om anders te kijken en anders te doen. Hierdoor doe ik meer dingen die ik leuk vindt en geniet ik daar meer van.  

Ik heb mezelf beter en diepgaander leren kennen. Heel veel kanten van mezelf  die ik al wel eens was tegengekomen, kwamen nu ineens met elkaar in verband te staan. Alsof ik op de diepere laag kwam waar al die dingen hun oorsprong hadden. 

Ik heb een hele andere relatie met mijn lichaam gekregen. Eerst was het vooral: het moet doen wat ik wil, en dat doet het vaak niet. En: het is onbetrouwbaar, onberekenbaar, ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb geleerd om echt naar mijn lichaam te luisteren, en ontdekt hoe eerlijk, liefdevol en zuiver het communiceert. 

 En ondertussen gaat het met mijn diabetes en gezondheid in het algemeen beter dan ooit, ondanks mijn naderende 40 jarig jubileum ;-)

Misschien klinken sommige dingen een beetje wazig voor je. Dat snap zeker, zeker als dit nieuw voor je is. Maar verbind je eens met de uitkomsten: meer geluk, meer persoonlijke groei, meer gezondheid. Dat wil je toch? 

De fotograaf die de foto op de achtergrond van deze tekst maakte zei:: jij bent behoorlijk buiten je comfortzone gegaan om te komen waar je nu bent. (En daarom liet ie me met 5 graden in een ijskoude sloot staan om deze foto te maken;-).
Maar hij sloeg de spijker op zijn kop. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En als je een andere uitkomst wilt zul je iets anders mogen gaan doen.
Dat geldt ook voor je chronische ziekte. Als je een andere uitkomst of andere rol van je ziekte in je leven wilt, zul je andere keuzes mogen maken. En pas op: dat kan je geluk, groei en gezondheid brengen!  

Wat anderen zeggen over werken met mij.

Het doet me denken aan heel vroeger op zwemles. Ik moest het diepe in springen zat vast via een hengel met het verschil dat de potige juf de hengel vast hield. Ik durfde niet en dan trok ze me erin. Vreselijk. 

Én jij doet precies het tegenovergestelde  jij begeleidt me om, ook  zoiets als het diepe  in te springen. Met zachte woorden, vriendelijk, met liefde voor mezelf om het op eigen liefde te doen.

Corry  webinar

Vond het leuk om te horen wat je deelde! Mooie informatie geïllustreerd met jouw persoonlijke verhalen. Weer wat nieuwe informatie ter inspiratie om verder over te denken, en ook wat info die herkenbaar is. Zelf kijk ik ook met een zeer holistische blik naar situaties, ik zoek enorm mijn diepere lagen op, maar ik merk dat ik mijn ziekte vaak alleen op het fysieke laat en het eigenlijk niet volledig integreer in mijn leven. 

Miranda webinar

Ik ontdekte dat mijn duizeligheid te maken had met een basaal gevoel van onveiligheid, waardoor mijn hoofd mijn veilige plek werd. Hierin heb ik dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan

Micha  healing retreat

In de retreat, op een prachtige plek, omringt met natuur heb ik weer mogen voelen wat er in mijn lichaam gebeurd, wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Daarna heb ik nog meer los mogen laten waardoor er nog meer ruimte en lichtheid in mij is ontstaan. Ik ben mijn pad aan het vrij maken om mijzelf nog meer te belichamen en in mijn kracht te komen en mijn vleugels uit te slaan. Dank je wel. 

Maryam  healing retreat

Je hebt me geholpen om ook die technieken nog breder te bekijken en na te denken over hoe die  in te zitten bij mijn ziekte (en dus ook op dat vlak geen zwaar zelfoordeel te hebben of dingen te relativeren).

Marius  webinar

Nieuwsgierig naar de psychosomatische kijk 
op ziekte en gezondheid?


Doe dan mee aan het gratis webinar op 
op woensdag 
12 oktober 2022