webinar 15 maart 2023

Helen met Hooikoorts

Hooikoorts lijkt een hele vervelende maar vrij onschuldige kwaal. Maar schijn bedriegt. Hooikoorts is verbonden met hele grote thema’s, zoals je basishouding naar het leven, vrijheid & verbinding en sexualiteit & vruchtbaarheid. Het reikt je op een  presenteerblaadje aan dat je hier iets mee te doen hebt. 

De aanvulling

In deze webinars leer je op een spirituele manier naar ziekte en gezondheid kijken. Het helpt je de betekenis of boodschap van je kwaal ontdekken, en daarmee je leven te transformeren. 

Psychosomatiek

In de psychosomatiek gaat het over hoe je geest (psyche) zich uitdrukt in je lichaam (soma). Je ziekte drukt iets ongezonds, onnatuurlijk uit. En wil je graag vertellen wat dat is, zodat jij er iets aan kunt doen. 

gratis en genoeg

Het webinar is gratis en vrijblijvend. Het enige dat je hoeft te geven is een uurtje van je tijd. Na het webinar weet je genoeg om te bepalen wat je er verder mee kunt doen. 

Ben je hier?

 • altijd brandende ogen en niesaanvallen door hooikoorts in het voorjaar
 • toch maar medicijnen gebruiken, ook als die je duf en moe maken
 • alternatieve ‘medicijnen’ zoals lokaal geproduceerde honing lossen ’t niet op

En wil je hier naartoe?

 • kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit in de lente
 • het zelfhelend vermogen van je lichaam gebruiken
 • leven in overeenstemming met je eigen natuur en bestemming

De boodschap van hooikoorts

Net als alle ziektes en fysieke klachten is ook je hooikoorts er niet zomaar. Het is een uitdrukking van wat er in je systeem zit. Het is een allergische reactie. Een allergie is niet natuurlijk. Dus je hooikoorts drukt iets uit van waar jij of een deel van jou systeem in conflict is met wat er natuurlijk is.

Je lichaam wil graag dat je je dat bewust wordt, zodat je het kunt helen. En je het leven vol groei, geluk en gezondheid krijgt dat je graag wil.

Je hooikoorts is daarmee een shortcut naar bewustwording en heling van ongezonde en onnatuurlijke patronen in je systeem. En daarmee de wegwijzer naar een leven vol groei, geluk en gezondheid. Een prachtig cadeau, in een hele lelijke verpakking. 

Vaak blijkt de boodschap van een ziekte ook nog eens verbonden met de grote thema’s in je leven. Je bestemming, je zielsmissie, wat je hier komt doen en leren, of hoe je het ook wilt noemen. 

Hooikoorts is een allergische reactie die optreed in het voorjaar, als de natuur weer uitloopt. Het is daarmee verbonden met 'je eigen natuur'. En ook met sexualiteit en vruchtbaarheid, in de breedste zin van het woord. De lichaamsdelen waar de allergische reactie optreedt zijn verbonden met bijvoorbeeld vrijheid en verbinding. Je hooikoorts wil je dus graag dingen laten ontdekken over grote aspecten in het leven.  

In het webinar op 15 maart gaan we hier op in. Ik leer je hoe je de betekenis van ziekte en fysieke klachten in het algemeen op het spoor kunt komen. En we gaan specifiek naar de betekenis van hooikoorts kijken. Ik geef graag ruimte om in gesprek te gaan, samen te zoeken en je vragen te beantwoorden. 

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

De mens is 1 geheel. Binnen dat geheel kun je delen of lagen onderscheiden: het lichaam (fysieke laag), het denken (mentale laag), de gevoelens en emoties (emotionele laag) en de (religieuze) overtuigingen (spirituele laag). Die lagen zijn met elkaar verbonden. Zie ze maar als verschillende verschijningsvormen van dezelfde persoon. Deze manier om naar mensen te kijken noem je holistisch.

Ziekte is niet alleen iets fysieks. Het is iets ongezonds of onnatuurlijks van je lichaam, dat samenhangt met iets ongezonds of onnatuurlijks op de mentale, emotionele of spirituele laag. Dat zijn bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, negatieve gedachten of weggestopte emoties. 

Ziekte is dus het puntje van de ijsberg. En het probleem van de ijsberg nooit het puntje, maar wat eronder zit. Het zijn de dingen onder de waterspiegel, dus op die andere lagen, die de echte  blokkade zijn voor het ervaren van geluk, persoonlijke groei en gezondheid. 

Ik zie ziekte, pijn en beperking als de lelijke en pijnlijke verpakking van een prachtig cadeau. Als je je blind blijft staren op de verpakking is de ziekte niet meer dan een beperking.  Als je het gaat uitpakken door het aan te kijken en aan te gaan komt het cadeau te voorschijn: de heling, en daarmee het ervaren van geluk, groei en gezondheid.

In het webinar ga ik in op:


 • De psychosomatische kijk op ziekte en gezondheid 
 • Wat je meer gaat zien als je op een holistische manier naar je ziekte kijkt  en wat je dat oplevert.
 • Hoe je de boodschap van een ziekte of fysieke klacht zelf op het spoor kunt komen
 • Wat de spirituele boodschap of betekenis van hooikoorts voor jou kan zijn
 • Hoe je hooikoorts kunt gebruiken als sleutel naar meer geluk, persoonlijke groei en gezondheid 
   
            

webinar

Helen met Hooikoorts

 woensdag 23 oktober 2022

van 19.30 tot ± 21.00 uur.

Mijn verhaal
Ik ben Arnoud, getrouwd met Annemarie, vader van 2 dochters (13 en 10). Ik werk als holistisch coach/ therapeut, en help je je chronische ziekte te gebruiken voor zelfbewustzijn, heling en persoonlijke groei. Zo kun jij beter worden van je ziekte. En dat ken ik ook uit eigen ervaring. 

Ik heb Diabetes type 1 sinds mijn derde. En ik heb dat nooit als een probleem ervaren. Dat komt ook door hoe mijn ouders me hiermee hebben leren omgaan: je hoeft niet je diabetes je leven te laten bepalen, jouw leven bepaalt je diabetes. Niet denken in ‘dit kan ik niet of mag ik niet’, maar een zo gewoon mogelijk leven leiden. Gewoon mee-eten met wat iedereen at,  wel naar kinderfeestjes en met vriendjes mee naar huis. Prikken en spuiten in de klas, omdat ik geen zin had daarvoor altijd als een zielig patiëntje naar de wc te gaan. Volop meedoen in het studentenleven en 4 maanden stage lopen een klein dorpje in Tanzania alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Natuurlijk was er ook een andere kant. Bloedsuikers waren vaak van slag na  het voetballen omdat ik geen zin had om om steeds te prikken. Mijn energie lekte weg door wisselende bloedsuikers. Soms moest ik toch een extra rondje hardlopen vanwege een hoge bloedsuiker. En ik had altijd het gevoel toch anders te zijn dan anderen. 
 
Zo’n 35 jaar ben ik met mijn diabetes omgegaan volgens het model van de reguliere geneeskunde: onder controle houden, managen, symptoombestrijding. En dat ging best goed. Mijn HbA1c was over het algemeen prima en ik heb tot op heden geen complicaties.
 
Een paar jaar geleden ben op reis gegaan, met de vraag: wat wil deze ziekte mij vertellen? Ik was benieuwd en op zoek naar meer. Die reis  heeft mijn leven veranderd, en doet dat nog. Om alvast vooruit te lopen: ik ben nu dankbaar dat ik diabetes heb. Omdat het me dingen heeft geleerd en heeft gegeven die groter zijn dan wat de ziekte me kost. Wees gerust: dat is echt niet iedere dag zo, en het komt me soms nog steeds mijn neus uit. Maar het is alsof ik het leven opnieuw ben gaan ontdekken, en het is er veel leuker en rijker door geworden. 

Mijn verhaal 

Ik noem een paar dingen die het me heeft opgeleverd. 

Ik ben gelukkiger geworden en geniet meer van het leven. De reis heeft mij allerlei handvatten gegeven om anders te kijken en anders te doen. Hierdoor doe ik meer dingen die ik leuk vindt en geniet ik daar meer van.  

Ik heb mezelf beter en diepgaander leren kennen. Heel veel kanten van mezelf  die ik al wel eens was tegengekomen, kwamen nu ineens met elkaar in verband te staan. Alsof ik op de diepere laag kwam waar al die dingen hun oorsprong hadden. 

Ik heb een hele andere relatie met mijn lichaam gekregen. Eerst was het vooral: het moet doen wat ik wil, en dat doet het vaak niet. En: het is onbetrouwbaar, onberekenbaar, ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb geleerd om echt naar mijn lichaam te luisteren, en ontdekt hoe eerlijk, liefdevol en zuiver het communiceert. 

 En ondertussen gaat het met mijn diabetes en gezondheid in het algemeen beter dan ooit, ondanks mijn naderende 40 jarig jubileum ;-)

Misschien klinken sommige dingen een beetje wazig voor je. Dat snap zeker, zeker als dit nieuw voor je is. Maar verbind je eens met de uitkomsten: meer geluk, meer persoonlijke groei, meer gezondheid. Dat wil je toch? 

De fotograaf die de foto op de achtergrond van deze tekst maakte zei:: jij bent behoorlijk buiten je comfortzone gegaan om te komen waar je nu bent. (En daarom liet ie me met 5 graden in een ijskoude sloot staan om deze foto te maken;-).
Maar hij sloeg de spijker op zijn kop. Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En als je een andere uitkomst wilt zul je iets anders mogen gaan doen.
Dat geldt ook voor je chronische ziekte. Als je een andere uitkomst of andere rol van je ziekte in je leven wilt, zul je andere keuzes mogen maken. En pas op: dat kan je geluk, groei en gezondheid brengen!  

Wat anderen zeggen over werken met mij.

Het doet me denken aan heel vroeger op zwemles. Ik moest het diepe in springen zat vast via een hengel met het verschil dat de potige juf de hengel vast hield. Ik durfde niet en dan trok ze me erin. Vreselijk. 

Én jij doet precies het tegenovergestelde  jij begeleidt me om, ook  zoiets als het diepe  in te springen. Met zachte woorden, vriendelijk, met liefde voor mezelf om het op eigen liefde te doen.

Corry  webinar

Vond het leuk om te horen wat je deelde! Mooie informatie geïllustreerd met jouw persoonlijke verhalen. Weer wat nieuwe informatie ter inspiratie om verder over te denken, en ook wat info die herkenbaar is. Zelf kijk ik ook met een zeer holistische blik naar situaties, ik zoek enorm mijn diepere lagen op, maar ik merk dat ik mijn ziekte vaak alleen op het fysieke laat en het eigenlijk niet volledig integreer in mijn leven. 

Miranda webinar

Ik ontdekte dat mijn duizeligheid te maken had met een basaal gevoel van onveiligheid, waardoor mijn hoofd mijn veilige plek werd. Hierin heb ik dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan

Micha  healing retreat

In de retreat, op een prachtige plek, omringt met natuur heb ik weer mogen voelen wat er in mijn lichaam gebeurd, wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Daarna heb ik nog meer los mogen laten waardoor er nog meer ruimte en lichtheid in mij is ontstaan. Ik ben mijn pad aan het vrij maken om mijzelf nog meer te belichamen en in mijn kracht te komen en mijn vleugels uit te slaan. Dank je wel. 

Maryam  healing retreat

Je hebt me geholpen om ook die technieken nog breder te bekijken en na te denken over hoe die  in te zitten bij mijn ziekte (en dus ook op dat vlak geen zwaar zelfoordeel te hebben of dingen te relativeren).

Marius  webinar

Wil jij ook jezelf
Helen met Hooikoorts

of er meer over weten?


Doe dan mee aan het gratis webinar op 
op woensdag 15 maart 2023