Van Lasten naar Lusten

Een persoonlijk en diepgaand programma van 3 maanden voor meer  geluk, groei en gezondheid, dankzij je chronische ziekte.

ondanks door

Niet gelukkig worden ondanks je ziekte, maar precies andersom: gelukkig worden door je ziekte. 

O-H-O

Ontdekken wat je ziekte je wil vertellen,  Helen van ongezonde patronen en
Ontwikkelen van jezelf en je leven.

elk nadeel ...

Je ziekte is een groot nadeel, in allerlei opzichten. Voor hetzelfde geld maak jij er ook een voordeel van.

Persoonlijk en diepgang

Je kunt op allerlei manieren aan meer geluk, groei en gezondheid werken. Een goed programma sluit aan bij of gaat op zoek naar wie jij bent. Want iedereen is anders. En geluk, groei en gezondheid is en werkt voor iedereen anders.

Als je recht wilt doen aan wie jij bent, dan hoort je chronische ziekte daar bij. In positieve en negatieve zin. De meeste programma's kijken hier helemaal niet naar, of leren je alleen anders met de nadelige kant van je ziekte om te gaan.

Van Lasten naar Lusten is een programma dat actief werkt met wat jij misschien wel als het grootste nadeel van je leven ervaart: je chronische ziekte. Want ik geloof en beloof  je dat deze ziekte voor jou een sleutel naar meer geluk, groei en gezondheid kan zijn. De ziekte is er namelijk niet om je dwars te zitten of je te straffen, maar om je te helpen en verder te brengen. 

Als je echt verandering wilt zul je de diepte in mogen. Dat is op het moment zelf vaak niet zo leuk. Daarom schrikken we ervoor terug en beginnen we er maar niet aan. We zijn bang voor onze eigen shit. Maar als je het wel aangaat  en door die de ellende heen beweegt komt je bij het echte goud.

Van Lasten naar Lusten is bij uitstek een programma dat de diepte zoekt. Niet omdat dat zo leuk is, maar omdat er alleen dan echt iets verandert. Je krijgt zicht op de echte blokkades en ruimt deze uit de weg, zodat het weer kan gaan stromen in je leven. 

Je ziekte als puntje van de ijsberg

Hoe werkt dat dan? Van nature is de kosmos, inclusief de mens, gericht op geluk, groei en gezondheid. Als je de wetten van de natuur volgt ontvang je dat vanzelf. Dat is natuurlijk, of: de natuur. En dus ook gezond. 

Voor geluk, groei en gezondheid hoef je dus niks bijzonders te doen. Het komt vanzelf, je kunt het eigenlijk alleen maar tegenhouden. De natuurlijke stroom tegenhouden. 

Door allerlei ervaringen en keuzes hebben wij in de loop van ons leven blokkades voor dat geluk opgebouwd. Daar zijn we ons meestal niet bewust van. Het zijn diepe overtuigingen, weggestopte emoties en automatische denkpatronen die hiervoor zorgen. En ooit waren die nutting en nodig, maar nu dienen ze ons vaak niet meer en blokkeren ze ons. 

De weg naar geluk, groei en gezondheid is dus om die blokkades ontdekken, ze te helen en dan het leven weer te laten stromen. En je ziekte kan je daarbij helpen. 

Want je ziekte is het puntje van de ijsberg. Daar functioneert het lichaam niet gezond, niet natuurlijk. Dat is vervelend, maar niet het echte probleem.
De echte blokkade is de rest van de ijsberg, die onder water zit. En daar wijst je ziekte je op. Op de blokkades in onze manier van denken, in onze gevoelens en emoties, en in onze overtuigingen. De uitnodiging is om die blokkades op te heffen, zodat het leven gaat stromen en je je natuurlijke geluk, groei en gezondheid ontvangt.  

Een chronische ziekte is een mooi cadeau in een lelijke en vervelende verpakking. 

De meeste mensen blijven zich blindstaren op de verpakking, en pakken het cadeau nooit uit.

Herken je dit?

Wat je aan persoonlijke ontwikkeling hebt gedaan helpt je ook om met je ziekte om te gaan: acceptatie, mildheid, uit het oordeel blijven, een positieve mindset, eigen verantwoordelijkheid nemen, loslaten wat je niet kunt beïnvloeden, et cetera.

En toch heb je het gevoel dat het niet klopt. Het is alsof jij  2 levens leeft: het gewone leven waarin je 'gewoon' met iedereen en alles meedoet, en het leven met je chronische ziekte. Op een of andere manier krijg je die niet goed bij elkaar. De geïntegreerde en spirituele manier waarop je in het leven staat krijg je niet toegepast in het leven met je ziekte. Alsof je toch eerst van die ziekte af moet om het leven te kunnen leven zoals jij dat wil. 

Als het dan toch over die ziekte gaat: dat je dat hebt is natuurlijk  wel echt heel erg vervelend en frustrerend. Je hebt een positieve instelling en wil je niet door tegenhouden, maar leuk is anders. En dat is een eufemisme.  

Op je slechtere momenten kun je ook het gevoel hebben dat je ziekte een leuk en fijn leven in de weg te staan. Je gezondheid staat sowieso onder druk. Je hebt een extra dagtaak aan het managen van je ziekte. En de inspanningen die je doet zijn geen garantie dat je lichaam ook leuk meedoet.
Dat je een ziekte hebt doet ook iets met je mindset: je bent minder zorgeloos, je kijkt altijd vooruit, bent bezig met risico’s voorkomen, etc. Soms verlies je ook het vertrouwen in je lijf.
Je hebt op alle vlakken minder energie: mentaal, fysiek en emotioneel.  Minder dan je had voor je de ziekte kreeg, minder dan andere mensen en minder dan je wil. 

Je ziekte als sleutel

Complimenten voor waar je nu bent en hoe je erin zit. Wat gaaf dat je zo open en leerbaar in het leven staat, en verantwoordelijkheid wilt nemen voor jezelf en je eigen processen. 

Je gevoel klopt. Je hoeft inderdaad niet 2 levens te leven: een gewoon leven en een leven met je chronische ziekte.

Sterker nog: je kunt je ziekte gebruiken als een manier om jezelf en het leven nog beter te leren kennen. Het kan een soort handleiding voor je worden, die je helpt om het leven te leven waar je naar verlangt.  

Je ziekte functioneert namelijk als het puntje van de ijsberg, dat je wijst op de echte blokkades en onnatuurlijk/ ongezonde stukken. En die zitten onder de waterspiegel, vaak dieper in onszelf weggestopt: 

  • beperkende overtuigingen: ik kan niet, ik ben het niet waard, ik mag niet, het leven is zus of zo, etc.
  • onderdrukte emoties: verdriet, boosheid of angst die je hebt ingeslikt in plaats van geuit en die er nog steeds zit. 
  • innerlijke wonden als gevolg van (traumatische) gebeurtenissen: afwijzing, verlating, onveiligheid, overweldiging door emoties van anderen, etc.  

Het ontdekken van de ongezonde patronen die met je ziekte te maken hebben is enorm behulpzaam. Je kunt dit gebruiken als een handleiding voor jezelf: ik weet dat x, y en z mijn zwakke plekken of ongezonde patronen zijn, en zo kan ik daar mee omgaan.  

Gelukkig kun je die ongezonde patronen ook ontkrachten en soms ook helemaal oplossen. Door beperkende overtuigingen af te leggen, innerlijke wonden te helen en onderdrukte emotie te uiten. 

Doordat je de blokkades en ongezonde patronen hebt ontdekt en ontkracht herstel je gezondheid in je systeem, de natuurlijke gang. En kan het leven weer gaan stromen en kun jij de stroom van het leven weer ontvangen. Dat brengt je geluk, groei en gezondheid.   

Geluk

Je verlangt naar geluk. En je weet ook dat dat iets anders is dan veel geld of beroemdheid. Het zit in genieten, ervaren dat je op je plek bent, van betekenis zijn, leren van het leven. Door het ongeluk van je ziekte te omarmen en te integreren zul je op alle terreinen van je leven meer geluk gaan ervaren. 

groei

Zoals alles in de natuur zit er ook in jouw een diepe drang om 'eruit te laten komen wat erin zit'. Om steeds meer jezelf te worden, en vanuit wie jij bent van betekenis te zijn voor de mensen om je heen, en voor de wereld. Het laten groeien van wie jij bent en hoe je dat vormgeeft in het dagelijks leven. 

gezondheid

Je fysieke gezondheid is de uitkomst van gezondheid in je hele systeem. Doordat je blokkades oplost ontwikkelen zich gezonde(re) gevoelens, gedachten en overtuigingen. Dat is al een grote winst, die merkbaar is in meer geluk en groei. En zich ook fysiek kan uitdrukken.  

Hoe ziet het programma eruit?

4 individuele sessies

In de individuele sessies gaan we vooral aan de slag met het Ontdekken en Helen. Je gaat Ontdekken op welke blokkades en ongezonde patronen je ziekte je wijst, en waar deze vandaan komen of hoe ze zijn ontstaan. De beperkende overtuigingen, negatieve gedachtepatronen en onuitgedrukte emoties gaan we Helen door ze bij de wortel aan te pakken. Waar nodig en passend zul je emoties ontladen, zodat er ruimte en beweging ontstaat.

2 groepsdagen

In de 2 groepsdagen staat vooral het Ontwikkelen centraal: hoe ga je nu echt holistische leven met je ziekte? Hoe zet je je ziekte in het dagelijks leven ten goede in? En hoe vertaal je de inzichten die je hebt opgedaan in je ongezonde patronen naar andere keuzes en nieuwe gewoontes? Door delen van ervaringen, lichaamswerk en ervaringsoefeningen leer je naar je lichaam te luisteren en met je lichaam samen te werken, inclusief je ziekte.

Het hele programma heeft een doorlooptijd van 3-4 maanden. De exacte planning stemmen we af op jouw behoeften. 

Wat levert het je op?

Van Lasten naar Lusten is een persoonlijk, diepgaand en transformerend programma. Het is een mogelijkheid om je leven letterlijk en figuurlijk te veranderen. Door af te dalen naar de diepere lagen en daar zaken te helen verander je uitkomst in je dagelijks leven. 

Van Lasten naar Lusten brengt je:

Diepgaande transformatie door inzicht en heling. Je ontdekt wat de oorsprong van blokkades en patronen is en heelt dat. Doordat de ingang je ziekte en je lichaam is, gaat dat op een hele intieme en liefdevolle manier. 

Oplossen van blokkades en doorbreken van negatieve patronen. Door het helen van de oorsprong en oefenen met andere keuzes maken maak je de weg vrij om te ontvangen wat de stroom van het leven je brengt. 

Handvatten om dagelijks de keuzes te maken die passen bij jou en het leven waar je naar verlangt. Vanuit het inzicht in jezelf, je patronen en wat gezond en ongezond heb je nieuwe manieren om op ieder moment de voor jou goede keuzes te maken. Zo kan jouw Leven zich ontwikkelen. 

Omkering van de relatie met je ziekte: van vijand of angstbeeld naar vriend en raadgever. Als je eenmaal de liefde en het geduld van je lichaam voor jou hebt ontdekt, heb je er een vriend voor het leven bij. 

Je moet dit niet gaan doen als

Dit programma Van Lasten naar Lusten is niet voor iedereen.

Je moet dit niet doen als je een kant- en klare oplossing voor de ellende en frustratie van je ziek zijn zoekt. 

Als je de methodes van de reguliere geneeskunde heilig verklaard of als je het juist helemaal zonder reguliere geneeskunde wilt doen is dit niet het goeie programma. 

Ook als je niet de verantwoordelijkheid wilt nemen die bij het leven hoort of je eigen schaduwkanten niet onder ogen wilt zijn is dit geen match. 

Als je je nog ongemakkelijk voelt bij termen als holistisch, innerlijke wonden en beperkende overtuigingen is het misschien goed om eerst workshop Holistisch kijken naar ziekte en gezondheid te doen. 

Je moet dit wel gaan doen als

  • het je aanspreekt om beter te worden van je ziekte, in plaats van de schade en impact te beperken door het zoveel mogelijk naar de rand van je leven te duwen. 
  • je het jezelf gunt om deze unieke handleiding voor je persoonlijke ontwikkeling te gaan gebruiken en zo je ziekte in te zetten om de gelukkigste, grootste en gezondste versie van jezelf te worden.
  • je wilt ontdekken op welke ongezonde patronen je ziekte je wil wijzen zodat je deze patronen kunt verbreken.
  • je klaar bent met 2 levens leven (het gewone leven en dat van je ziekte) en je ziekte ook graag echt wil integreren in je leven. 
  • je niet alleen in je reflectie of beschouwing op een integratieve/ holistische manier naar je ziekte wilt kijken maar dat ook wilt vertalen naar het leven van elke dag. 
  • je alles wat het leven je aanreikt wilt aangrijpen om geluk, groei en gezondheid te ervaren. 
  • je weet en kent dat ieder mens beperkende overtuigingen, negatieve gedachten en onuitgedrukte emoties heeft. En je je realiseert dat het niet zozeer deze overtuigingen, gedachten en emoties zijn die ons beperken, maar het feit dat we ze 'onder water' willen houden. 

Wat anderen zeggen over werken met mij.

profile-pic

waar komt mijn duizeligheid vandaan en hoe ga ik verder?

Ik had al langere tijd last van duizelingen en oorsuizen, vooral als ik in aanwezigheid van anderen was of voor mijn werk moest presteren. Door de healing retreat heb ik ontdekt dat ik zo enorm veel focus heb op mijn denken dat mijn hoofd er letterlijk van begint te draaien. Dat had voor mij te maken met een basaal gevoel van onveiligheid en twijfel aan 'mag ik hier gewoon wel zijn', waardoor mijn hoofd mijn veilige plek was. Hierin heb ik met hulp van Arnoud dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. In de nabespreking van de dag heb ik nog een waslijst aan praktische tips gekregen om wat ik die dag heb ontdekt te integreren in mijn dagelijks leven. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan.

Micha
profile-pic

Klaar voor het tweede deel van mijn leven

In een healing retreat bij Arnoud heb ik mijn klachten rondom prostaat en bekkenbodem onderzocht. We hebben gekeken wat mijn lichaam mij hiermee te zeggen heeft, wat is de boodschap die mijn lichaam mij wil geven. Het was een dag met diepgang, humor en veel inzichten. En met een onverwacht resultaat: niet zozeer een oplossing voor de lichamelijke klacht, maar een heldere kijk op hoe ik de tweede fase van mijn leven wil vormgeven. En een aantal praktische handvatten om dat te realiseren. Want daar dit orgaan symbool voor te staan: het is de poortwachter naar de tweede helft van het leven. Mildheid en een balans in vrouwelijke en mannelijke energie blijken voor mij belangrijk aspecten te zijn bij het vormgeven van de tweede fase van mijn leven. Ik ben heel blij met deze inzichten, met de stukken die ik heb mogen loslaten en helen en de integratie in mijn leven. Ik merk dat het me rust geeft en mijn manier van kijken en kiezen heeft veranderd.

Dennis
profile-pic

De weg van mijn rug: verdriet loslaten, ruimte maken en vleugels uitslaan

De pijn in mijn onderrug en tussen mijn schouderbladen hebben we onderzocht tijdens het healing retreat. Op een prachtige plek, omringt met natuur heb ik weer mogen voelen wat er in mijn lichaam gebeurd, wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Ik heb contact gemaakt met mijn chakrapunten en we hebben een grondingsoefening met regressiesessie gedaan in de fijne yurt. Tijdens deze dag voelde ik mij veilig, gezien en gehoord door Arnoud. Ik heb daardoor mijn kwetsbaarheid durven tonen, oud verdriet is los gekomen en een trauma in de vrouwenlijn is geheeld. Een extra cadeau: een natuurplons, waardoor veel energie en vreugde vrij is gekomen. De dagen daarna heb ik nog meer los mogen laten waardoor er nog meer ruimte en lichtheid in mij is ontstaan. Ik ben mijn pad aan het vrij maken om mijzelf nog meer te belichamen en in mijn kracht te komen en mijn vleugels uit te slaan. Dank je wel.

Maryam

Wil jij beter worden van je ziekte? 

Meld je dan nu aan voor
Van Lasten naar Lusten.