juli 2, 2021 9:41 am

Arnoud

Hoe ik beter word van mijn diabetes (2 van 5)

Diabetes is een lichamelijke ziekte. We praten ook vooral over de fysieke aspecten: eten, spuiten, bloedsuikers, complicaties. Maar als mens ben ik meer dan alleen mijn lichaam. Ik heb ook gedachten, gevoelens en een wil. Het is bekend dat ook niet-fysieke aspecten invloed hebben op je diabetes. Voor mij hebben bijvoorbeeld yoga en meditatie een heel gunstig effect op mijn insulinegevoeligheid. Terwijl stress en te weinig slapen juist een deregulerend en bloedsuikerverhogend effect hebben. 

Ik heb in mijn reis ervaren dat het voor mij heel belangrijk is álle aspecten mee te nemen, en niet alleen het fysieke. Daarom beschouw ik mezelf als één geheel met verschillende aspecten of lagen, die onderling samenhangen. De fysieke laag is er daar een van. De andere aspecten zijn de emotionele, mentale en de spirituele laag. Deze lagen zijn dus allemaal uitdrukkingen of verschijningsvormen van mij. Ze vertellen hetzelfde verhaal, met verschillende woorden. 

Misschien klinkt dit vaag of zweverig voor je. Misschien is het ook wel dichterbij dan je denkt. Denk aan uitdrukkingen als ‘een knoop in je maag’ hebben, ‘met knikkende knieën’ of ‘het hart op de tong hebben’. En wat dacht je van ‘wat heb je op le lever?’ als vraag naar wat iemand dwars zit. Het gaat in deze situaties niet om wat er fysiek met je aan de hand is, maar om een emotie of gevoel dat zich ergens in je lichaam uitdrukt. Het is mijn ervaring deze verbreding van je perspectief de deur opent om beter te worden van je diabetes.

About the Author

Met een holistische kijk help ik je beter worden van je chronische ziekte en langdurige fysieke klachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}