zondag 11 december 

Reizen met het Lichaam:  
Diabetes 

Je lichaam en je ziekte hebben je een verhaal te vertellen. Het zijn wegwijzers naar diepe en persoonlijke boodschappen. Kom via systemisch en psychosomatisch werken in aanraking met de diepere lagen onder je diabetes. Groei in bewustzijn, heelheid en gezondheid

workshop 28 september 

Systemisch werken
met Diabetes

Kom via werken met opstellingen in aanraking met de diepere lagen onder je diabetes. Met welke loyaliteiten en patronen is je diabetes verbonden? Wat is het verhaal dat verteld wil worden? 

systemisch en psychosomatisch

Door vanuit systemisch werk en psychosomatiek naar je diabetes ziekte te kijken ga je andere dingen zien: loyaliteiten, ongezonde patronen, betekenis van je ziekte. 

diabetes

Deze workshop is speciaal voor mensen met diabetes. Door mensen met dezelfde ziekte bij elkaar te brengen ontstaat meer verbinding en wordt de zoektocht naar betekenis krachtiger. 

11 december, 09.30-16.30 uur 

De workshop is van 09.30 tot 16.30, in een hele fijne yogastudio in Breda. Er kunnen 10-15 mensen meedoen. Ervaring met systemisch werk/ psychosomatiek is niet nodig, een open houding is genoeg.

Je hebt diabetes. Sinds kort, sinds jaar en dag of ergens tussenin. Je weet wat er met je aan de hand is en hoe je er mee om moet gaan. Dat doe je, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Tegelijk:  

 • Weet je dat er over je diabetes meer te zeggen is. Dat het niet alleen iets lichamelijks is. Want je lichaam, je denken, je voelen, je relaties en je overtuigingen zijn allemaal met elkaar verbonden. Maar om op die andere lagen terecht te komen is makkelijker gezegd dan  gedaan.
 • Herken je net als veel mensen met diabetes een of meer van de volgende negatieve patronen in je leven: zelfsabotage, moeite met ontvangen en weinig 'zoetheid van het leven'. Misschien heb je de link met je diabetes wel eens gelegd, misschien niet. Maar je weet wel dat zonder die patronen je leven een stuk leuker zou zijn. 
 • Waarom ben ik eigenlijk ziek geworden? Deze vraag herken je bij jezelf. Niet vanuit slachtofferschap, maar vanuit nieuwsgierigheid en de overtuiging dat een ziekte je niet zomaar overkomt. 
 • Persoonlijke ontwikkeling en leren van het leven vind je belangrijk. Je wilt graag groeien in wie je bent en zo een rijk en betekenisvol leven leiden. Wat je daarin tegenhoudt leg je graag af. 

workshop
Reizen met het Lichaam: Diabetes

Op zondag 11  december organiseer ik samen met  Wim de Laet een workshop voor mensen met Diabetes, onder de noemer Reizen met het Lichaam. In deze editie staat het aspect Geven & Ontvangen centraal. Wat ontvang en geef jij? Hoe is de balans? En wat geef en ontvang jij ook niet? Hoe drukt je diabetes dit onderliggende patroon uit, en wat maakt het je duidelijk?
De workshop is bedoeld voor mensen met diabetes die graag willen ontdekken welk verhaal de ziekte te vertellen heeft. Door verschillende systemische en psychosomatische oefeningen krijg je meer inzicht in je ziekte, jezelf en patronen in je leven. Door het bij elkaar brengen van allemaal mensen met diabetes (type 1 en 2) die hiernaar op zoek zijn ontstaat een heel krachtig veld.  

Praktische informatie

 • zondag 11 december
 • inloop vanaf 09.30 uur. Start 10.00 uur, einde ± 16.30 uur. 
 • locatie: Breda (adres volgt na inschrijving)
 • voor koffie en thee zorgen wij, lunch zelf meebrengen
 • kosten: €80,- (incl. BTW).

Dit levert het je op

 • je gaat je eigen gedrag en denken beter begrijpen, waardoor je met meer liefde en mildheid naar jezelf kunt kijken
 • je wordt je meer bewust van hoe Geven & Ontvangen bij jou werkt, waardoor je beter ziet wat jij nodig hebt en waar je anders kunt kiezen
 • je krijgt een ander perspectief op je diabetes, waardoor de ziekte een andere, constructievere plek in je leven kan krijgen
 • je opent de deur om je diabetes zijn verhaal te laten vertellen. Daarmee zet je een proces van heling en verandering in gang. 
 • door deze inzichten en veranderingen geef je jezelf ruimte voor een leven met meer geluk, groei en gezondheid

Systemisch en psychosomatisch werken

Diabetes is niet alleen iets van je lichaam. Het is onnatuurlijke ‘gedrag’ van je lichaam, dat verbonden is met iets ongezonds of onnatuurlijks op andere stukken van wie jij bent: je denken, je voelen, je relaties, je spiritualiteit. Denk aan beperkende overtuigingen, negatieve gedachten of weggestopte emoties. Door vanuit psychosomatiek naar je ziekte en de symptomen te kijken neem als een binnendoorweg om deze ongezonde en onnatuurlijke stukken te ontdekken. En daarmee de mogelijkheid om ze te helen en te groeien. 

Je diabetes is dus het puntje van de ijsberg. En het probleem van de ijsberg nooit het puntje, maar wat eronder zit. Het zijn de dingen onder de waterspiegel, dus op die andere lagen, die de echte  blokkade zijn voor het ervaren van geluk, persoonlijke groei en gezondheid.

Systemisch lichaamswerk of opstellingen rond ziekte is een vernieuwende en doortastende werkvorm om te ontdekken wat je ziekte je te vertellen heeft en met welke thema’s op de diepere lagen het verbonden is. Het maakt bijvoorbeeld inzichtelijk welke rol loyaliteit aan het verleden van jouw familiesysteem meespeelt of kan je laten ervaren wat voor jou de (onbewuste) winst van je ziekte is. Vanuit dat bewustzijn krijg je plots toegang tot een elementaire keuze: wat wil ik daarmee doen? 

Vanaf dan heb jij dus de kracht om de keuze te maken én sta jij weer aan het roer om voor een fijner leven kiezen met meer geluk en minder strijd. Het kan je ook helpen om in een andere, liefdevollere relatie met je diabetes te komen.


Over ons

Wim de Laet

Ik ben relatietherapeut en familieopsteller in de natuur. Systemisch werk is voor mij een uitgelezen manier om te ontdekken wat de nood is achter de symptomen in je leven. Dat kan een ongezonde afhankelijkheid zijn (suiker, alcohol, seks) maar ook een ziekte. Zowel mijn volle aanwezigheid als de natuur rondom je geven de nodige veiligheid, verbondenheid, vertrouwen en zuurstof om in de diepte te kunnen werken.

Arnoud van der Kolk

Ik ben holistisch coach/ therapeut en diabeet (type 1, sinds mijn derde). Als coach/ therapeut werk ik met mensen met een chronische ziekte, met als motto: beter worden van je ziekte. Ik help cliënten te ontdekken welk verhaal hun ziekte te vertellen heeft. Door het ontdekken en vertellen van dat verhaal ontstaat ruimte voor heling en verandering. Zo open je de deur naar een leven met meer geluk, groei en gezondheid. 

Wat anderen zeggen over
werken met ons

Het doet me denken aan heel vroeger op zwemles. Ik moest het diepe in springen zat vast via een hengel met het verschil dat de potige juf de hengel vast hield. Ik durfde niet en dan trok ze me erin. Vreselijk. 

Én jij doet precies het tegenovergestelde  jij begeleidt me om, ook  zoiets als het diepe  in te springen. Met zachte woorden, vriendelijk, met liefde voor mezelf om het op eigen liefde te doen.

Corry

Ik kan nu anders kijken en mijzelf de vraag stellen, wat brengt diabetes mij? Daarnaast voel ik dat het thema geven/ontvangen raakt. Echt ontvangen, doe ik dat wel? Het lijkt niet zo te zijn. Ik ben vooral hard aan het werk.

deelnemer workshop Reizen met het Lichaam

Ik ontdekte dat mijn duizeligheid te maken had met een basaal gevoel van onveiligheid, waardoor mijn hoofd mijn veilige plek werd. Hierin heb ik dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan

Micha  healing retreat

Een dag workshop met gelijkgestemde waarin veel Bewustzijn wordt gecreëerd over hoe je jouw diabetes ervaart met alles wat erbij hoort.

Dit wordt verkregen door de verschillende werkvormen en het delen van onze ervaringen, dit alles onder de bezielende leiding van Arnoud en Wim.

deelnemer workshop Reizen met het Lichaam

Tijdens een dynamische sessie, waar ik Wim heel dankbaar voor ben, kreeg ik interessante inzichten. Het belangrijkste inzicht: ik heb mij nooit echt kunnen identificeren met mijn naam en er hangt een lading aan die niet van mij is. De naam die nooit erkend werd maar aan mij gegeven door mijn vader, verdient wellicht meer erkenning. Door die naam te erkennen erken ik ook het mannenstuk waar ik al mijn hele leven mee stoei.

deelnemer lichaamsgerichte opstelling

Benieuwd naar het verhaal achter je diabetes? 


Doe 11 december mee aan de workshop 
Reizen met het Lichaam: Diabetes 
thema: Geven & Ontvangen