over mij


Ik ben Arnoud, getrouwd met Annemarie, vader van 2 dochters (13 en 10). Ik werk als holistisch coach/ therapeut, en help je ziekte, pijn en fysieke klachten te gebruiken voor zelfbewustzijn, heling en persoonlijke groei. Het is mijn verlangen dat jij beter wordt van je ziekte.

Dat beter worden van je ziekte ken ik uit eigen ervaring. Hieronder schrijf ik daar uitgebreid over. 

Ik hou erg van buiten zijn: wandelen, fietsen, het strand, in de tuin zitten. Ik loop meerdere keren per week hard. De laatste tijd krijg ik steeds meer lol in lange afstanden, tot aan de marathon. En ik fantaseer wel eens over ultralopen. Daarnaast sta ik met veel plezier in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen. 

Hieronder beschrijf ik het verhaal van mijn reis met mijn diabetes. Liever luisteren? Deze podcast met Annemarie Semeijn van het platform Oer-geneeskunde gaat er ook over. 

Wat wil het mij vertellen?
Beter worden van je ziekte ken ik dus uit eigen ervaring. Ik heb Diabetes type 1 sinds mijn derde. Zo’n 35 jaar ben ik met mijn diabetes omgegaan volgens het model van de reguliere geneeskunde: symptoombestrijding, onder controle houden, managen. Tot ik een paar jaar geleden op een reis ben gegaan, met de vraag: wat wil deze ziekte mij vertellen? Dat heeft mijn leven veranderd, en nog. Ik heb mezelf op een andere, diepere manier leren kennen. Wonden ontdekt en geheeld, overtuigingen ontmaskerd en losgelaten. Het is alsof ik het leven opnieuw ben gaan ontdekken, en aan het ontdekken ben. En het is er veel leuker en rijker door geworden. 

Reizen met je lichaam
Er zijn een paar dingen die ik zelf zo bijzonder vind aan deze manier van reizen met je lichaam. Ik heb gemerkt dat vanuit mijn diabetes naar mezelf kijken een unieke bril op mezelf was. Heel veel aspecten (oude wonden, overtuigingen, trauma, etc) die ik al wel eens op andere manieren was tegengekomen kwamen nu ineens met elkaar in verband te staan. Alsof ik op de diepere laag kwam waar al die dingen hun oorsprong hadden. Een andere reden waarom ik er zo enthousiast over ben is dat het mijn eigen lichaam is dat het mij vertelt. Dat is onwijs krachtig, en heel liefdevol. De kracht zit in het feit dat ik deze boodschappen van mijn lijf moeilijker kan negeren of ontkennen. Het is er namelijk steeds weer, vooral op momenten dat het mij niet zo uitkomt ;-). Ik weet ook dat mijn lichaam niet liegt of manipuleert, maar juist heel eerlijk en zuiver communiceert. Mijn hoofd zit er niet tussen. En het is zo liefdevol omdat het bedoeld is om mij te helpen. Mijn lichaam is niet tegen mij, maar juist voor mij. En geeft daarom signalen af van pijn, ziekte etc: om mij iets te vertellen, mij wakker te maken. Zodat ik er iets aan kan doen en het gezonde, gelukkige en overvloedige leven kan leven waar ik naar verlang. Als dat geen liefde is!

Levenslessen
Door mijn eigen reis ben ik er ook steeds meer in gaan geloven dat in mijn ziekte een les zit. Een levensles. Of misschien beter: een heleboel levenslessen. En dat dat ook het ‘doel’ van de ziekte is: het leren van die Levensles. En als ik die les heb geleerd, heeft de ziekte geen functie meer. Dus kan er dan ook fysieke genezing plaatsvinden. Tegelijk zit de grootste waarde in de verandering door het leren van die levenslessen, niet in de fysieke genezing. 

Een andere manier om hetzelfde te zeggen is dat een ziekte verbonden een uitdrukking iets van iets ongezonds, onnatuurlijks of beperkends op andere lagen in je systeem. Want de fysieke laag hebben wij ook allemaal een mentale, emotionele en spirituele laag. Een ziekte is dus de uitdrukking op de fysieke laag van iets wat op die andere zijn oorsprong heeft. Als er iets op die onderliggende laag weer gezond wordt kan ook de uitdrukking op fysieke van ziek veranderen in gezond.  

Mijn Diabetes
Als ik dit aan mensen vertel vragen ze ook wel eens: merk je er al iets van in je diabetes?  Het eerste antwoord is: nee. Nog niet. Ik geloof wel dat dat kan. Dat die fysieke uitdrukking weer gezond kan worden. Maar daar is er wel tijd voor nodig. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. En als ik die ziekte al meer dan 35 jaar heb vind ik het niet gek dat dit niet van de ene op de andere dag gefixed is.
Het tweede antwoord is dat het ook niet meer hoeft. Tenminste, op een bepaalde manier niet. Wat het me aan heling heeft gebracht is namelijk zoveel kostbaarder dan wat genezing zou kunnen brengen. 

Jij
Leven met je Lijf is een boeiende reis, een grote ontdekkingstocht. Iedereen kan het. Je hebt er niet meer voor nodig dan jezelf. Maar de meeste mensen doen het niet.

Blijkbaar trekt dit jou aan. Anders was je hier niet. Anders las je dit niet, anders was je niet naar dit soort dingen op zoek. Dat is een compliment waard. Gefeliciteerd dat je je hiervoor opent, hoe voorzichtig misschien ook. Bedankt dat je lichaam zo serieus neemt. Dat je jezelf zo serieus neemt. Want dat is uiteindelijk wat het is. Het is een uiting van liefde, van goed zorgen voor jezelf, van je verlangen om jezelf te worden en het Leven te leven dat je aanzet om hiermee aan de slag te gaan. Gefeliciteerd dat je die liefde en dat verlangen niet onderdrukt maar laat stromen. 

Ik wil je aanmoedigen om je verlangen en je onderbuikgevoel te volgen. Om, op wat voor manier dan ook, hier echt mee aan de slag te gaan. Je bent ontzettend welkom bij mij. Ik geloof oprecht dat ik je kan helpen waar jij nu staat. En ik ontvang je met open armen. 

Warme groet,
Arnoud

Ontvang mijn emails

(on)Regelmatig verstuur ik emails met inzichten, ervaringen en events die eraan komen. 
Meld je aan, dan blijf je op de hoogte, en geprikkeld.