online Masterclass 26 januari 2022

Beter worden van je diabetes

Ontdek hoe jij gelukkiger, energieker en meer jezelf kunt worden door je diabetes, en dat je ziekte je dus niet alleen maar dingen hoeft te kosten.  

Je wilt niet je diabetes jouw leven laten bepalen. Je wilt jouw leven leven. Met die mindset probeer je zo gelukkig en gezond mogelijk te zijn, en te blijven. Te leven alsof je geen diabetes hebt. 'Ik heb de ziekte, maar de ziekte heeft mij niet.'
Maar je herkent dit ook:

  • Ondanks dat je je diabetes niet je leven wilt laten bepalen, ben je er ben je, bewust of onbewust, toch wel de hele dag mee bezig. Het is er 24 uur per dag 7 dagen per week, of je dat nu wilt of niet. Zorgen dat je diabetes je niet in de weg zit vraagt aandacht en energie, constant. En ondanks al je goede gedrag  doet je lichaam toch lang niet altijd wat jij wilt. 
  • Je diabetes maakt regelmatig onmogelijk te doen wat jij wil. Te lage en te hoge bloedsuikers gooien roet in het eten. Je bent niet meer vrij om te doen en laten wat je wilt, ritme en regelmaat zijn de beste vrienden van een diabeet. Dag vrijheid, welkom 'zoveel waar je rekening mee moet houden'. 
  • Je maakt je zorgen over de langere termijn. Hoe lang blijf je nog zo gezond als je nu bent, wanneer zullen de complicaties optreden? En wat betekent dat voor jou, maar ook voor je dierbaren? 
  • Je voelt je soms schuldig naar anderen. Naar je partner, je kinderen, vrienden, collega's. Omdat jij dingen niet kunt, en zij daar rekening mee moeten houden of dat compenseren. Of zij dingen niet kunnen doen omdat jij het niet kunt.

Dit is de praktijk van iedere dag. En het zijn de vragen en frustraties die horen bij iemand met diabetes. Maar wat nou als dat niet het enige is? Als er naast al deze nadelen en verliezen ook een voordeel aan je diabetes kan zitten? 

Leven alsof je geen diabetes hebt.

Dat is wat je wilt. En in zekere zin ook doet. Want dat betekent het als je zegt: ik laat niet mijn diabetes mijn leven bepalen, maar mijn leven bepaalt mijn diabetes. Je wilt graag een leven leven zoals iedereen dat doet. Gelukkig zijn en gezond blijven. Genieten van de mensen die je lief zijn: je partner, je kinderen, je vrienden en familie. Werk doen dat je leuk vindt, waar je je ei in kwijt kunt en waar je toegevoegde waarde hebt. Dingen doen waar jij plezier in hebt: reizen, sporten, muziek maken, tuinieren, musea bezoeken, oppassen op je kleinkinderen, etc. Je laat niet laten tegenhouden door je diabetes.

Je wilt dat de impact van je diabetes op je leven zo klein mogelijk is. Daarom doe je ook je best bloedsuikers onder controle te houden, gezond te eten, te bewegen, etc. Daar wil je ook graag voor beloont worden, met stabiele bloedsuikers en wegblijven van complicaties. 

Gelukkig zijn en gezond blijven is een heel natuurlijk en menselijk verlangen. Je diabetes lijkt dat in de weg te staan. Maar stel nou dat dat niet zo is? Dat je diabetes je juist kan helpen om een gelukkig en gezond leven te leven? Dan zou je ziekte je zelfs iets opleven, in plaats van dat het je alleen maar dingen kost.  
Waarschijnlijk gaat dit lijnrecht tegen je overtuigingen in en klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar het kan. Ik ervaar dit zelf iedere dag. En ik kan jou helpen dit ook te ontdekken. De Masterclass op 26 januari is een mooie manier om met deze manier van kijken kennis te maken. En met mij natuurlijk. 

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie.

Hoe ik ziekte zie.

De mens is 1 geheel. Binnen dat geheel kun je delen of lagen onderscheiden: het lichaam (fysieke laag), het denken (mentale laag), de gevoelens en emoties (emotionele laag) en de (religieuze) overtuigingen (spirituele laag). Die lagen zijn met elkaar verbonden. Zie ze maar als verschillende verschijningsvormen van dezelfde persoon. Deze manier om naar mensen te kijken noem je holistisch.

Ziekte is niet alleen iets fysieks. Het is de fysieke uitdrukking van iets dat ook op de mentale, emotionele of spirituele laag aanwezig is. Dat zijn bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, trauma’s of weggestopte emoties. Op die manier is je ziekte dus ook een symptoom, een uitdrukking van iets onderliggends. 

Ziekte is dus een uitnodiging om naar de andere lagen af te dalen en te helen wat daar gewond en ongezond is. We denken vaak dat ziekte, pijn of beperking ons in de weg zit om een gezond, gelukkig en betekenisvol te kunnen leven. Het tegendeel is waar: het is juist een manier om je bij stukken te brengen die dat leven in overvloed in de weg zitten. 

Ik zie ziekte, pijn en beperking dus als de lelijke en pijnlijke verpakking van een prachtig cadeau. Als je je blind blijft staren op de verpakking is de ziekte niet meer dan een beperking.  Als je het gaat uitpakken door het aan te kijken en aan te gaan komt het cadeau te voorschijn: de heling. 

Op 26 januari geef ik een Masterclass Beter worden van je diabetes.
 

In de masterclass ga ik in op

Wat je gaat zien als je op een holistische manier naar je diabetes gaat kijken en wat je dat oplevert.

Wat sex & verlangen te maken hebben met diabetes. Spoiler alert: heel veel!

Hoe ik zelf beter ben geworden van mijn diabetes. Ik deel stukken van de reis ik die in de afgelopen 2 jaar heb afgelegd en wat me dat heeft opgeleverd: een gelukkiger leven, inzicht in mezelf en meer vertrouwen in mijn lichaam, om maar een paar dingen te noemen. 

De waarde en beperking van hoe de reguliere geneeskunde (je internist, de diabetesverpleegkundige, etc) kijkt naar diabetes.  

De symbolische betekenis van diabetes: waar wil het je op wijzen? 

De keerzijde van de mindset dat 'je diabetes niet je leven mag bepalen'. 

De online Masterclass

Beter worden van je diabetes 

is op woensdag 26 januari 2022

van 20.00 uur tot ± 21.15 uur.


Aanmelden kan via dit formulier, daarna krijg je alle informatie via email.  
Ik ben Arnoud, getrouwd met Annemarie, vader van Mette (13) en Noor (10). Ik werk als holistisch coach/ therapeut, en help je ziekte, pijn en fysieke klachten te gebruiken voor zelfbewustzijn, heling en persoonlijke groei. Zo kun jij beter worden van je ziekte. En dat ken ik ook uit eigen ervaring. 

Ik heb Diabetes type 1 sinds mijn derde. En ik heb dat nooit als een probleem ervaren. Dat komt ook door hoe mijn ouders me hiermee hebben leren omgaan: je hoeft niet je diabetes je leven te laten bepalen, jouw leven bepaalt je diabetes. Niet denken in ‘dit kan ik niet of mag ik niet’, maar een zo gewoon mogelijk leven leiden. Gewoon mee-eten met wat iedereen at,  wel naar kinderfeestjes en met vriendjes mee naar huis. Prikken en spuiten in de klas, omdat ik geen zin had daarvoor altijd als een zielig patiëntje naar de wc te gaan. Volop meedoen in het studentenleven en 4 maanden stage lopen een klein dorpje in Tanzania alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Natuurlijk was er ook een andere kant. Bloedsuikers waren vaak van slag na  het voetballen omdat ik geen zin had om om steeds te prikken. Het weglekken energie door wisselende bloedsuikers. Soms toch een extra rondje hardlopen vanwege een hoge bloedsuiker. En altijd het gevoel toch anders te zijn dan anderen. 
 
Zo’n 35 jaar ben ik met mijn diabetes omgegaan volgens het model van de reguliere geneeskunde: onder controle houden, managen, symptoombestrijding. En dat ging best goed. Mijn HbA1c was over het algemeen prima en ik heb tot op heden geen complicaties.
 
Een paar jaar geleden ben op reis gegaan, met de vraag: wat wil deze ziekte mij vertellen? Ik was benieuwd en op zoek naar meer. Die reis  heeft mijn leven veranderd, en doet dat nog. Om alvast vooruit te lopen: ik ben nu dankbaar dat ik diabetes heb. Omdat het me dingen heeft geleerd en heeft gegeven die groter zijn dan wat de ziekte me iedere dag kost. Wees gerust: dat is echt niet iedere dag zo, en hypo’s en hypers vind ik nog steeds frustrerend. Maar het is alsof ik het leven opnieuw ben gaan ontdekken, en het is er veel leuker en rijker door geworden. 

Mijn verhaal 

Ik noem een paar dingen die het me heeft opgeleverd. 

Ik ben gelukkiger geworden en geniet meer van het leven. De reis heeft mij allerlei handvatten gegeven om anders te kijken en anders te doen. Hierdoor doe ik meer dingen die ik leuk vindt en geniet ik daar meer van.  

Ik heb mezelf veel beter en diepgaander leren kennen. Heel veel kanten van mezelf  die ik al wel eens was tegengekomen, kwamen nu ineens met elkaar in verband te staan. Alsof ik op de diepere laag kwam waar al die dingen hun oorsprong hadden. 

Ik heb een hele andere relatie met mijn lichaam gekregen. Eerst was het vooral: het moet doen wat ik wil, en dat doet het vaak niet. En: het is onbetrouwbaar, onberekenbaar, ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb geleerd om echt naar mijn lichaam te luisteren, en ontdekt hoe eerlijk, liefdevol en zuiver het communiceert. 

 En ondertussen gaat het met mijn diabetes en gezondheid in het algemeen beter dan ooit, ondanks mijn naderende 40 jarig jubileum ;-)

Misschien klinken sommige dingen een beetje wazig voor je. Dat snap zeker, zeker als dit nieuw voor je is. Maar verbind je eens met de uitkomsten: meer plezier, meer geluk, meer gezondheid. Dat wil je toch? 

De fotograaf die de foto op de achtergrond van deze tekst maakte zei, toen hij mijn verhaal hoorde: jij bent behoorlijk buiten je comfortzone gegaan om te komen waar je nu bent. (En daarom liet ie me met 5 graden in een ijskoude sloot staan om deze foto te maken;-).
Maar hij sloeg de spijker op zijn kop. Als je een andere uitkomst wilt zul je andere keuzes moeten maken. Dat geldt ook voor je diabetes. Als je wilt dat je diabetes zorgt voor meer plezier, geluk en gezondheid in je leven mag je andere dingen gaan doen. 

Wat anderen zeggen over werken met mij.

profile-pic

Klaar voor het tweede deel van mijn leven

In een healing retreat bij Arnoud heb ik mijn klachten rondom prostaat en bekkenbodem onderzocht. We hebben gekeken wat mijn lichaam mij hiermee te zeggen heeft, wat is de boodschap die mijn lichaam mij wil geven. Het was een dag met diepgang, humor en veel inzichten. En met een onverwacht resultaat: niet zozeer een oplossing voor de lichamelijke klacht, maar een heldere kijk op hoe ik de tweede fase van mijn leven wil vormgeven. En een aantal praktische handvatten om dat te realiseren. Want daar dit orgaan symbool voor te staan: het is de poortwachter naar de tweede helft van het leven. Mildheid en een balans in vrouwelijke en mannelijke energie blijken voor mij belangrijk aspecten te zijn bij het vormgeven van de tweede fase van mijn leven. Ik ben heel blij met deze inzichten, met de stukken die ik heb mogen loslaten en helen en de integratie in mijn leven. Ik merk dat het me rust geeft en mijn manier van kijken en kiezen heeft veranderd.

Dennis
profile-pic

De weg van mijn rug: verdriet loslaten, ruimte maken en vleugels uitslaan

De pijn in mijn onderrug en tussen mijn schouderbladen hebben we onderzocht tijdens het healing retreat. Op een prachtige plek, omringt met natuur heb ik weer mogen voelen wat er in mijn lichaam gebeurd, wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Ik heb contact gemaakt met mijn chakrapunten en we hebben een grondingsoefening met regressiesessie gedaan in de fijne yurt. Tijdens deze dag voelde ik mij veilig, gezien en gehoord door Arnoud. Ik heb daardoor mijn kwetsbaarheid durven tonen, oud verdriet is los gekomen en een trauma in de vrouwenlijn is geheeld. Een extra cadeau: een natuurplons, waardoor veel energie en vreugde vrij is gekomen. De dagen daarna heb ik nog meer los mogen laten waardoor er nog meer ruimte en lichtheid in mij is ontstaan. Ik ben mijn pad aan het vrij maken om mijzelf nog meer te belichamen en in mijn kracht te komen en mijn vleugels uit te slaan. Dank je wel.

Maryam
profile-pic

waar komt mijn duizeligheid vandaan en hoe ga ik verder?

Ik had al langere tijd last van duizelingen en oorsuizen, vooral als ik in aanwezigheid van anderen was of voor mijn werk moest presteren. Door de healing retreat heb ik ontdekt dat ik zo enorm veel focus heb op mijn denken dat mijn hoofd er letterlijk van begint te draaien. Dat had voor mij te maken met een basaal gevoel van onveiligheid en twijfel aan 'mag ik hier gewoon wel zijn', waardoor mijn hoofd mijn veilige plek was. Hierin heb ik met hulp van Arnoud dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. In de nabespreking van de dag heb ik nog een waslijst aan praktische tips gekregen om wat ik die dag heb ontdekt te integreren in mijn dagelijks leven. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan.

Micha

Wil jij beter worden van je diabetes?


Doe dan mee aan de Masterclass
op 26 januari 2022

voornaam
achternaam
e-mail
vragen/ opmerkingen
0 of 370