juli 14, 2021 8:14 am

Arnoud

Ik heb m inmiddels twee keer geluisterd. Deze fantastische podcast van De Correspondent: Lex Bolmeijer in gesprek met Wim Diepeveen. Een aangrijpend gesprek over wat er gebeurt als je je lichaam, je leven terugkrijgt. En hoeveel signalen je lichaam geeft om je wakker te maken.
Hier alvast een paar van de pareltjes uit het gesprek:

‘Het leek erop alsof ik gestopt moest worden. Ik heb me na dit ongeluk vaak afgevraagd: waar was dit nu precies voor nodig? Welke boodschap krijg ik hier nu?’ En het heeft best even geduurd voordat ik dat begon te begrijpen.

Was het een signaal dat je ver over je eigen grenzen was gegaan?
‘Ja. Ja. Toen zag ik dat niet zo, maar achteraf gezien is het waar. Als zoiets gebeurt terwijl je ontspant op vakantie, dan is er wel iets aan de hand. ‘

Er zit een bittere ironie in het feit dat je met duurzame energie bezig was en zelf volledig opbrandde.
‘Ik was gericht op de toekomst, op het zorgvuldig omgaan met wat je hebt, en gebruikt. Daarbij heb ik mezelf compleet overgeslagen. Ik heb mijzelf veronachtzaamd, dat ben ik wel op het spoor gekomen. Het is een ontdekkingstocht om erachter te komen wat er met mij is. Wie ben ik?’

Maar je hoort de signalen niet om dat je weigert, je verdomd het om te luisteren naar wat je lichaam je vertelt, toch?
‘Sterker nog, ik kon helemaal niet meer luisteren naar mijn lichaam. Ik voelde op een gegeven moment niks meer. Toen ik op weg ging voor mijn camino voelde ik helemaal niks meer. Ik voelde geen pijn, ik voelde mijn blaren niet eens. Ik trok ’s avonds mijn schoenen uit en was verbaasd over wat ik zag. (….). Zover kun je dus gaan’.

‘Het ging in mijn leven vooral over het woord en het hoofd. Mijn camino juist was een weg van het hoofd naar het hart, en dat pad bewandel ik nog steeds.’

‘Lichaam en spiritualiteit gaan samen. Spiritualiteit is voor mij de ervaring die ervoor zorgt dat je daarna anders gaat leven. Dat is een lijfelijke ervaring. Dat aardse heeft mij gered, anders was ik misschien transcendent geworden. Ik heb mijn lichaam teruggevonden.’

Luister het gesprek op De Correspondent.

Luister het gesprek op Spotify.

About the Author

Met een holistische kijk help ik je beter worden van je chronische ziekte en langdurige fysieke klachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}