De zin van ziekte

5 woensdagen op ontdekkingstocht naar de zin van je ziekte.
Ontdek wat je ziekte of fysieke klacht je wil vertellen, en hoe je 
je leven daarmee positief verandert. 

holistisch

Reguliere geneeskunde gaat over je ziekte, holistisch kijken gaat over jou leven en wie jij bent

O-H-O

Ontdekken wat je ziekte je wil vertellen,  Helen van blokkades en
Ontwikkelen van jezelf en je leven.

elk nadeel ...

Je ziekte is een groot nadeel, in allerlei opzichten. Voor hetzelfde geld maak jij er ook een voordeel van.

Is dit alles wat er is?

Je hebt een chronische ziekte. Je weet wat er met je aan de hand is en hoe je er volgens de reguliere geneeskunde mee om moet gaan. Dat doe je, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Je hebt ook al best wat innerlijk werk gedaan. Hierdoor heb je zicht op je patronen, op je krachten en je zwaktes, op je behoeften. En je weet ook dat je blinden vlekken hebt ;-). eea geheeld. 

Je weet dat je ziekte of je fysieke klachten je iets te vertellen hebben. Misschien heb je ook al wel een idee van wat die boodschap is. Maar is het nog niet echt doorgedrongen. En hoe pas je die boodschap nou toe in je dagelijks leven? 

Je kent de ideeën over je ziekte vanuit de reguliere geneeskunde: dit is wat het is, niets aan te doen, je zult er mee moeten leven. Jij hebt daar zo je eigen opvattingen over. Diep van binnen geloof jij dat het wel anders kan. Of je wilt in ieder geval een andere manier van kijken onderzocht hebben.

Je weet dat alles wat er is in het leven er is voor jou. Om jou te helpen voluit te leven, te doen waarvoor je gemaakt bent en daarvan te genieten. Dus laat je ziekte je daar ook bij helpen!

De zin van je ziekte

Je ziekte heeft een zin. Een bedoeling, een betekenis.
Zeggen dat een ziekte alleen maar iets lichamelijk is, is hetzelfde als zeggen dat brandende lampje op je dashboard 'alleen een lampje' is. En buiten beschouwing laten dat het een signaal is van iets anders: te weinig olie, teveel warmte, etc.   

Die zin, die boodschap van je ziekte, die wil je graag ontdekken. Want dat is iets heel persoonlijks en diepgaands. Vaak blijkt een ziekte verbonden met het pad van je ziel en 'wat je hier komt doen'. Je ziekte heeft hierover waardevolle informatie en inzichten voor je.

Je lichaam communiceert heel precies. Het is niet toevallig dat je deze ziekte of klacht hebt. Je lichaam vertelt de zin, de betekenis van de ziekte via de ziekte zelf.

Je ziekte of fysieke klacht drukt voor je uit wat je op een andere manier nog niet hebt kunnen horen. Bijvoorbeeld omdat je er nog niet aan toe was, of omdat het niet veilig was. Nu kun je dat wel. 

Vaak drukt een ziekte of klacht in eerste instantie pijn uit: verdriet, gemis, trauma, angst. Maar de essentie van je ziekte is een ongeleefd verlangen. Door naar het verhaal van je ziekte te luisteren kun je dat verlangen weer ontdekken en leven. 

En dat is de zin van ziek zijn: weer in verbinding komen met je essentie, met je verlangen, met het leven. 

Wil jij ook je ziekte transformeren van een belemmering naar een hulpbron om voluit te leven?

Een chronische ziekte is een mooi cadeau in een lelijke en vervelende verpakking. 

De meeste mensen blijven zich blindstaren op de verpakking, en pakken het cadeau nooit uit.

4 maanden programma
De zin van je ziekte

In het programma De zin van je ziekte ga je aan de slag om je ziekte of klacht te transformeren tot een krachtige en superpersoonlijke hulpbron voor een leven vol groei, geluk en gezondheid.

De andere pijler zijn de vier lesdagen. In deze dagen ga je via allerlei ervaringsgerichte oefeningen op reis in en met jezelf. Je ziekte is daarbij je gids, en die brengt je precies waar je moet zijn. Je ontdekt ongezonde en belemmerende patronen, en hun oorsprong.  Vaak is dat oude pijn, trauma, opgeslagen emotie. Door deze wonden te verzorgen en opgeslagen emotie uit te drukken zet je een proces van heling in gang. Je leert de signalen van je ziekte te interpreteren en toe te passen in je leven. Je ontdekt hoe je je ziekte in kunt zetten om je de weg te wijzen naar een vol groei, geluk en gezondheid.


gebruik van: ...... 

De zin van ziekte is een programma in een groep van 6-10 personen. Dit zijn je reisgenoten. Die groep is een van de pijlers van het programma. Je zult hierin namelijk precies de personen ontmoeten en ervaringen krijgen die je voor je reis nodig hebt: herkenning, spiegels, triggers, etc. Het is ook heel inspirerend om van anderen te horen hoe zij op een holistische of  spirituele manier leven met hun ziekte.   


tussendoor breng jij de inizchten in jepraktijk, laat je het effect van sessies en oefeningen doorbewegen. en kun je met elkaar iva een whatsappgroep uitwisselen, aanmoedigen, etc. Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie

Hoe ik ziekte zie.

Hoe ik ziekte zie.

De mens is 1 geheel. Binnen dat geheel kun je delen of lagen onderscheiden: het lichaam (fysieke laag), het denken (mentale laag), de gevoelens en emoties (emotionele laag) en de (religieuze) overtuigingen (spirituele laag). Die lagen zijn met elkaar verbonden. Zie ze maar als verschillende verschijningsvormen van dezelfde persoon. Deze manier om naar mensen te kijken noem je holistisch.

Ziekte is niet alleen iets fysieks. Het is de fysieke uitdrukking van iets dat ook op de mentale, emotionele of spirituele laag aanwezig is. Dat zijn bijvoorbeeld beperkende overtuigingen, trauma’s of weggestopte emoties. Op die manier is je ziekte dus ook een symptoom, een uitdrukking van iets onderliggends. 

Ziekte is dus een uitnodiging om naar de andere lagen af te dalen en te helen wat daar gewond en ongezond is. We denken vaak dat ziekte, pijn of beperking ons in de weg zit om een gezond, gelukkig en betekenisvol te kunnen leven. Het tegendeel is waar: het is juist een manier om je bij stukken te brengen die dat leven in overvloed in de weg zitten. 

Ik zie ziekte, pijn en beperking dus als de lelijke en pijnlijke verpakking van een prachtig cadeau. Als je je blind blijft staren op de verpakking is de ziekte niet meer dan een beperking.  Als je het gaat uitpakken door het aan te kijken en aan te gaan komt het cadeau te voorschijn: de heling. 

Geluk

Je verlangt naar geluk. En je weet ook dat dat iets anders is dan veel geld of beroemdheid. Het zit in genieten, ervaren dat je op je plek bent, van betekenis zijn, leren van het leven. Door het ongeluk van je ziekte te omarmen en te integreren zul je op alle terreinen van je leven meer geluk gaan ervaren. 

groei

Zoals alles in de natuur zit er ook in jouw een diepe drang om 'eruit te laten komen wat erin zit'. Om steeds meer jezelf te worden, en vanuit wie jij bent van betekenis te zijn voor de mensen om je heen, en voor de wereld. Het laten groeien van wie jij bent en hoe je dat vormgeeft in het dagelijks leven. 

gezondheid

Je fysieke gezondheid is de uitkomst van gezondheid in je hele systeem. Doordat je blokkades oplost ontwikkelen zich gezonde(re) gevoelens, gedachten en overtuigingen. Dat is al een grote winst, die merkbaar is in meer geluk en groei. En zich ook fysiek kan uitdrukken.  

Hoe ziet de workshop eruit?

in de natuur, binnen en buiten

De workshop is op een prachtige plek in de natuur, waar we binnen en buiten kunnen werken. Het werken in de natuur plek helpt je om in verbinding te komen met je eigen natuur. En het geeft ontzettend veel energie om in de natuur te zijn.
We werken letterlijk en figuurlijk binnen en buiten: met onze buitenwereld (het lichaam, onze relaties) en ons binnenwereld: gedachten, gevoelens en overtuigingen. 

uitleg, ervaring en reflectie

In de workshop ga je ervaringsgericht kennismaken met de holistische kijk op chronische ziekte. Je krijgt uitleg over wat deze manier van kijken en ook over de toepassing op jouw ziekte. Via oefeningen, individueel en samen, ga je dit vervolgens toepassen en ervaren. Door hierop te reflecteren kom je tot inzicht en kun je bewust andere keuzes gaan maken en er zo voor zorgen dat het ook echt impact heeft op je leven. 

Natuurlijk houden we rekening met fysieke (on)mogelijkheden, dieten en dergelijke. 

Dit levert Leven met je Lijf je op

  • je voelt je levendig, energiek en gezond door een hele dag in de natuur te zijn en aandacht aan jezelf te geven
  • je hebt meer contact en verbinding met je lichaam, en met de lichaamsdelen die ene rol spelen bij je ziekte
  • je hebt een breder en dieper zicht op je ziekte, en op de thema's en overtuigingen die hiermee te maken hebben
  • je hebt aanknopingspunten om je leven op een krachtige manier positief te veranderen, zowel voor de diepere lagen in jezelf als voor de praktijk van iedere dag.

Je moet dit gaan doen als

  • het je aanspreekt om beter te worden van je ziekte, in plaats van de schade en impact te beperken door het zoveel mogelijk naar de rand van je leven te duwen. 
  • de holistische benadering van gezondheid en ziekte bij je resoneert en je daar graag meer van wilt ervaren
  • als je jezelf een heerlijke, actieve dag in de natuur gunt die je een hoop zelfkennis en geestelijk en lichamelijk welzijn oplevert.
  • je al veel hebt gedaan vanuit de reguliere geneeskunde om de impact van je ziekte zo klein mogelijk te maken, maar dat steeds niet (blijvend) lukt.  
  • je open staat om te ontdekken op welke ongezonde patronen je ziekte je wil wijzen zodat je deze patronen kunt verbreken. 

Wat anderen zeggen over werken met mij.

profile-pic

De weg van mijn rug: verdriet loslaten, ruimte maken en vleugels uitslaan

De pijn in mijn onderrug en tussen mijn schouderbladen hebben we onderzocht tijdens het healing retreat. Op een prachtige plek, omringt met natuur heb ik weer mogen voelen wat er in mijn lichaam gebeurd, wat mijn lichaam mij te vertellen heeft. Ik heb contact gemaakt met mijn chakrapunten en we hebben een grondingsoefening met regressiesessie gedaan in de fijne yurt. Tijdens deze dag voelde ik mij veilig, gezien en gehoord door Arnoud. Ik heb daardoor mijn kwetsbaarheid durven tonen, oud verdriet is los gekomen en een trauma in de vrouwenlijn is geheeld. Een extra cadeau: een natuurplons, waardoor veel energie en vreugde vrij is gekomen. De dagen daarna heb ik nog meer los mogen laten waardoor er nog meer ruimte en lichtheid in mij is ontstaan. Ik ben mijn pad aan het vrij maken om mijzelf nog meer te belichamen en in mijn kracht te komen en mijn vleugels uit te slaan. Dank je wel.

Maryam
profile-pic

waar komt mijn duizeligheid vandaan en hoe ga ik verder?

Ik had al langere tijd last van duizelingen en oorsuizen, vooral als ik in aanwezigheid van anderen was of voor mijn werk moest presteren. Door de healing retreat heb ik dat ik zo enorm veel focus heb op mijn denken dat mijn hoofd er letterlijk van begint te draaien. Dat had voor mij te maken met een basaal gevoel van onveiligheid en twijfel aan 'mag ik hier gewoon wel zijn', waardoor mijn hoofd mijn veilige plek was. Hierin heb ik met hulp van Arnoud dingen kunnen helen en overtuigingen kunnen loslaten. In de nabespreking van de dag heb ik nog een waslijst aan praktische tips gekregen om wat ik die dag heb ontdekt te integreren in mijn dagelijks leven. Door de dag en de oefeningen erna heb ik minder vaak last van duizeligheid of oorsuizen, en kan ik er beter mee omgaan.

Micha
profile-pic

Klaar voor het tweede deel van mijn leven

In een healing retreat bij Arnoud heb ik mijn klachten rondom prostaat en bekkenbodem onderzocht. We hebben gekeken wat mijn lichaam mij hiermee te zeggen heeft, wat is de boodschap die mijn lichaam mij wil geven. Het was een dag met diepgang, humor en veel inzichten. En met een onverwacht resultaat: niet zozeer een oplossing voor de lichamelijke klacht, maar een heldere kijk op hoe ik de tweede fase van mijn leven wil vormgeven. En een aantal praktische handvatten om dat te realiseren. Want daar dit orgaan symbool voor te staan: het is de poortwachter naar de tweede helft van het leven. Mildheid en een balans in vrouwelijke en mannelijke energie blijken voor mij belangrijk aspecten te zijn bij het vormgeven van de tweede fase van mijn leven. Ik ben heel blij met deze inzichten, met de stukken die ik heb mogen loslaten en helen en de integratie in mijn leven. Ik merk dat het me rust geeft en mijn manier van kijken en kiezen heeft veranderd.

Dennis

Ja, ik wil Leven met mijn Lijf! 
(inclusief chronische ziekte)